KOD ONKOLOGA PRE PELCOVANJA: Šta dr Danica Grujičić preporučuje kad je u pitanju imunizacija obolelih od raka

B. R.

21. 01. 2021. u 09:21

OBOLELI od raka, koji su završili sa terapijom, mogu da se vakcinišu protiv infekcije izazvane virusom korona i to bilo kojom od pristiglih vakcina, dok bi oni koji su još pod terapijom trebalo da sečakaju i da "zavrnu rkav" tek kada im to preporuči njihov onkolog.

КОД ОНКОЛОГА ПРЕ ПЕЛЦОВАЊА: Шта др Даница Грујичић препоручује кад је у питању имунизација оболелих од рака

Foto: N. Skenderija

Uz ovaj generalni savet onkološkim pacijentima, profesor dr Danica Grujičić, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, za "Novosti", kaže da još nijedno udruženje onkologa nije izdalo zvanične preporuke za imunizaciju obolelih od karcinoma, ali da, recimo, Englezi, vakcinu daju svima.

- Za svakog obolelog od bilo koje vrste karcinoma, u fazi aktivne bolesti, preporuka je individualna - objašnjava prof. Grujičić. - Generalno, oboleli u fazi lečenja, u dogovoru sa svojim onkologom vakcinu mogu da prime u pauzi između dva ciklusa hemoterapije, ili posle radioterapije.

Ako je neko na hemoterapiji, on je, kako objašnjava profesorka Grujičić, imunokompromitovan, odnosno njegov imunitet je oslabljen:

- Ako takvom pacijentu date vakcinu protiv kovida 19, on ne može da razvije antitela, to je "pucanj u prazno" - kaže profesorka Grujučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)