"VODI ME RADOZNALOST": Vladimir Kostić za "Novosti" nakon laskave titule - jedan od najboljih svetskih naučnika 2019. godine

LJ.B.

04. 01. 2021. u 15:02

ВОДИ МЕ РАДОЗНАЛОСТ: Владимир Костић за Новости након ласкаве титуле - један од најбољих светских научника 2019. године

Vladimir Kostić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti

DA budem potpuno iskren, nisam nikada radio sa idejom da dospem na neke liste - pokušavao sam sa promenjljivim uspehom da me vodi radoznalost.

- Imao sam puno divnih saradnika, i u zemlji i van nje. Rizikujući da delujem bahato, ja u liste bezrezervno ne verujem. Uradio sam šta sam uradio, a susretao sam se i susrećem se i sa onima koji su taj napor poštovali ili onima koji ga, potpuno suprotno, do uvredljivosti negirali (uključujući i moju ličnost), a da ni o mom radu niti o meni ne znaju ništa. Možda će vreme pokazati ko je u pravu - ili će nas i ono zaboraviti. Što se mene tiče, bilo je uspeha (manje) i neuspeha (više), ali je nesporno bilo uzbudljivo i lepo. Važno mi je što oni sa kojima sam sarađivao dele to mišljenje.

Ovako je Vladimir Kostić, predsednik SANU, reagovao u izjavi za "Novosti" na vest da se nalazi na listi najboljih svetskih naučnika za 2019. godinu koju je sastavila grupa istraživača sa Univerziteta Stanford.

Inače, lista je objavljena po drugi put zaredom, a na njoj senalazi i 49 naučnika iz Srbije.

Najznačajniji kriterijumi za rangiranje su broj samostalnih naučnih radova, broj radova u kojima je naučnik prvi autor, broj citata tih radova, H indeks...

Inicijalna lista najbolje rangiranih svetskih naučnika sadrži 100.000 imena. NJima su pridodati i istraživači koji se nalaze u dva odsto najboljih u svojim oblastima, tako da konačna lista sadrži 159.683 najbolja svetska naučnika. Na listi se nalaze naučnici iz svih naučnih disciplina, a klasifikovani su u 22 naučne oblasti i 176 potpolja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)