TRN STE DO SADA ČITALI, OD DANAS I GLEDAJTE: Aforizmi Bojana LJubenovića u video formi na portalu "Novosti" (VIDEO)

Novosti online

21. 12. 2020. u 12:47

RUBRIKU "Tako Reći Nezvanično" koju "Večernje novosti" objavljuju više od šest decenija, posetioci našeg portala od danas će moći da gledaju i u video formatu.

ТРН СТЕ ДО САДА ЧИТАЛИ, ОД ДАНАС И ГЛЕДАЈТЕ: Афоризми Бојана Љубеновића у видео форми на порталу Новости (ВИДЕО)

Bojan Ljubenović

Izbor najboljih aforizama Bojana Ljubenovića objavljivaće se svakoga dana.

 U snimku pogledajte kako će to izgledati:

U vremenu kada pojedine novine i časopisi traju koliko i crveno svetlo na sematoru, jedna novinska rubrika je 2019.  napunila 60. godina redovnog izlaženja. Reč je, naravno, o satiričnoj rubrici TRN ("Tako Reći Nezvanično"), koju istrajno objavljuju naše "Večernje novosti".

Sve je počelo daleke 1959. godine, kada je tadašnja urednica Jelica Nina Timotijević pokrenula humoristički kutak TANE i bila njen autor sve do svoje smrti 1962. Sa promenom pravopisa rubrika je dobila naziv TRN, ali i novog autora, legendarnog Jovana Hadži-Kostića. U naredne tri decenije on je svakodnevno "skenirao" ondašnju jugoslovensku javnost i svojim lucidnim i hrabrim komentarima oduševljavao čitalačku publiku od Triglava do Đevđelije.

- To je bila jedna od najudarnijih i najčitanijih rubrika - kaže, za "Novosti", Mirko Stamenković, koji je bio glavni urednik našeg lista od 1969. do 1973. godine. - Joca je više od trideset puta bio pred sudom i svaki put je presuda bila u njegovu korist. To je jedinstven slučaj čoveka koji je uspeo da nađe ugao posmatranja u kojem je uvek imao žaoku koja nije nikog vređala. JHK nije zloupotrebljavao netačne podatke, niti je ikoga nipodaštavao, već ih je cenio. Sitnica koja je krasila Jovana jeste da u jednoj rečenici ili misli ima humor. TRN je uvek imao zdrav humor, koji srpski narod ume da gaji.

Uvek aktuelan, duhovit i ubojit Hadži-Kostić je od TRN-a napravio najčitaniji satirični svetionik ondašnjeg vremena. Ono što je Dušan Radović bio na radiju to je Jovan Hadži-Kostić bio u novinama: njegovim aforizmima čitaocima bi započinjao dan, ali bi zato mnogim moćnicima padao mrak na oči. Deo njegovog stvaralaštva današnji zaljubljenici u satiru mogu pronaći u knjizi TRN, objavljenoj sedamdesetih godina prošlog veka u izdanju "Dečijih novina" iz Gornjeg Milanovca.

Posle smrti Jovana Hadži-Kostića (30. maj 1995) rubriku preuzima Mikan Milovanović, još jedan lucidni izdanak naše kuće, i svakodnevno se oglašava u narednih nekoliko godina. Često opor i mračan, ali uvek duhovit i precizan Mikan je dobio težak zadatak da u krajnje neveselo, ratno vreme razveseli i uteši čitaoca. Umro je 2013. godine, a posthumno je objavljena njegova knjiga izabranih aforizama "Pakao iz boce" u izdanju beogradske "Alme".

Bard jugoslovenske i srpske satire i pisac sa verovatno najviše zabranjivanih knjiga u Titovoj Jugoslaviji Rastko Zakić, prihvatio se pisanja TRN-a 2007. godine i tri godine ubojito i ne štedeći nikoga ubadao u osetljiva tkiva političke sujete, laži, korupcije... Zakić nas je zauvek napustio 2014. godine, ostavivši iza sebe bogat opus knjiga satiričih pesama i aforizama, poput "Na ljutu ranu, ljutu travu", "Pristojnost nalaže da se pobunimo", "Gorka žetva" i mnoge druge.

U poslednjih deset godina TRN uređuje Bojan Ljubenović, koji je 2015. godine objavio knjigu "Trn u oku", svojevrsnu zbriku njegovih najboljih minijatura u ovoj rubrici, a u planu je da na jesen izađe i knjiga političkih aforizama "Protiovotrov".

U TRN-u su se povremeno oglašavali i drugi autori, poput Ranka Guzine (1939-2016) ili Milana Mićovića, dajući mu svoj pečat i filmski rečeno, odmenjujući kolege "u opasnim scenama".

VITEZOVIĆ: NAPRAVITE "TRNOV VENAC"

ČITAM rubriku TRN od kada je pokrenuta i koja od tada na svoj način obeležava "Novosti". Ne verujem da je bilo ili da ima čitalaca vašeg lista koji prvo nju ne pročitaju. Rubrika je, kao što joj ime kaže, neprekidno nezvanično pristupala prema vlasti i svemu ostalom. U TRN-u ima dnevnih ali i trajnih misli i zapisa. Utemeljitelj TRN-a bio je Jovan Hadži-Kostić i svi koji su se nadovezivali od Mikana Milovanovića, Ranka Guzine, Rastka Zakića do Bojana Ljubenovića bili su na istom nivou, što je bio veliki izazov. Predlažem da povodom jubileja "Večernje novosti" naprave "Trnov venac", odnosno antologiju izbora od svih autora i svih godina. Biće to jedno od tiražnijih izdanja - uveren je prošlogodišnji laureat nagrade "Jovan Hadži-Kostić" Milovan Vitezović.

TRN uskoro i na Instagramu, Fejsbuku i Tviteru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)