ŠTA SE DEŠAVA SA KUĆNIM TESTOVIMA NA KORONU? Evo da li ih prodaju u privatnim apotekama i kolika je cena

Novosti online/Đ. M.

21. 12. 2020. u 11:51

ANTIGENSKI testovi na virus korona, koji su najavljeni i kao kućni testovi, izazvali su veliko interesovanje opšte populacije, ali je Krizni štab apelovao na sve građane da ih ne kupuju.

ШТА СЕ ДЕШАВА СА КУЋНИМ ТЕСТОВИМА НА КОРОНУ? Ево да ли их продају у приватним апотекама и колика је цена

Foto: P. Milošević/N. Živanović

Iako se pojavila informacija da se testovi ne mogu kupiti u državnim apotekama, dok je moguće u privatnim, to nije tačno, što su nam potvrdili radnici više beogradskih farmacija.

U jednom velikom lancu privatnih apoteka koje rade u Srbiji su nam istakli da imaju na zalihama te testove, ali da moraju da sačekaju dalje odluke nadležnih i ne mogu da ih prodaju građanima.

- Videćemo kakve će biti odluke što se tiče prodaje, očekujemo neko rešenje narednih dana. Nije problem u samom testu, već u uzimanju uzorka, što mora da radi neko stručan.

U drugoj privatnoj apoteci su istakli da ih još uvek nisu dobili, ali i da očekuju pošiljke u kratkom vremenskom periodu. 

- Čim stignu odmah idu u karantin da čekaju svoju dalju sudbinu, tačnije da država odluči šta će biti sa njima. Do tada možemo samo da gledamo u televizor i čekamo rešenje.

Farmaceuti su rekli da će ti testovi koštati oko 1.300 dinara, a u jednoj državnoj apoteci su rekli da je sasvim moguće da neće moći da se kupe pojedinačno.

- Prodaju se, ali samo cele kutije, u kojoj ima oko dvadesetak testova, tako da mogu da ih kupuju samo zdravstveni centri. Čekamo odluku, najverovatnije narednih dana, ali i ako budu pušteni u prodaju prodavaće se cele kutije, a to nije baš jeftino da se kupi.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović je rekao da ti testovi nisu trebali da se nađu u prodaji, i da je posredi nesporazum.

- Nije trebalo da se desi da se testovi nađu u slobodnoj prodaji. Da li su apotekarske ustanove mogle da ih nabave - verovatno, jer one ne snadbevaju samo građanstvo, već i zdravstvene ustanove. Potrebno je da zdravstvene ustanove imaju dobru snadbevenost svih vrsta testova pa i te vrste testova - rekao je Tiodorović danas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!