SVETI NIKOLA URAZUMIO NAROD: Ulice prazne, sečenje kolača pod maskama - Ovako je obeležena jedna od najčešćih slava u Srba

J. Ž. SKENDERIJA

19. 12. 2020. u 21:58

GOTOVO prazne ulice i pijace, sečenje slavskog kolača u crkvama pod maskama, proslava u najužem krugu porodice... Ukratko ovo je bila slika Nikoljdana u Srbiji.

СВЕТИ НИКОЛА УРАЗУМИО НАРОД:  Улице празне, сечење колача под маскама - Овако је обележена једна од најчешћих слава у Срба

Foto N. Živanović

Kako bi izbegli nezvanog "kovid gosta", jedna od najčešćih krsnih slava u nas obeležena je skromno i, na prvi pogled, uz poštovanje epidemioloških mera. Da li su građani zaista ispoštovali preporuke epidemiologa i ove godine zaboravili na veći broj gostiju za trpezom pokazaće slike za desetak dana ispred kovid-ambulanti.

Brojke, međutim, iako su prilično "pale" u odnosu na prethodni dan, ipak, nisu mirovale ni danas. Od 12.578 testiranih zabeleženo je 3.888 novozaraženih, 52 je izgubilo bitku sa koronom, dok je 326 najtežih pacijenata na respiratoru.

Da korona ne posustaje, svedoče reči direktorke Instituta za javno zdravlje "Batut" Verice Jovanović koja je istakla da su bolnice prepune, da se u njima leči više od 9.500 kovid pacijenata, a da je broj prijema i dalje veći od broja otpusta.

- Obeležavanje krsne slave u krugu porodice od velikog je značaja, jer nas to štiti od infekcije - rekla je Jovanovićeva. - Velika transmisija virusa je u zajednici i ključne mere su i dalje prekid kontakata, distanca i nošenje maske. Imunizacija koja je pred nama pojavljuje su kao spas.

Epidemiolog dr Predrag Kon smatra da je u ovoj situaciji jasno da je sve prepušteno savesti i poručio da svako slavlje treba da bude takvo da ne dođe do zaražavanja.

Kulminacija, što se tiče ponašanja ljudi, upozorava, tek predstoji, a prva na listi, kako se izrazio "korona nagaznih mina" mogla bi da bude upravo slava Sveti Nikola.

- Procenili smo da 15 odsto građana neće poštovati preporuke o uzajamnom posećivanju. Treba slaviti slavu, naročito sada, da svetac zaštiti dom, ali u tom slavlju je važno da se više misli na članove porodice ako nisu tu. Važno je i prihvatiti realnost - rekao je dr Kon.

Da korona ne posustaje pokazuje i vest da je dr Vera Rajić (77), jedna od najpoznatijih pedijatara u Šapcu preminula juče u šabačkoj bolnici zbog komplikacija usled infekcije kovidom 19. Radni vek posvetila je najmlađima, u bolnici u Šapcu je kao specijalista pedijatrije lečila generacije dece, a posle penzionisanja je nastavila da radi u privatnoj praksi.

Foto V. Danilov

U međuvremenu, prema podacima kraljevačkog Zavoda za javno zdravlje, od ukupno 442 testirana uzorka brisa sa teritorije Kraljeva, računajući 188 PCR i 254 antigen-metodom, na kovid 19 pozitivno je 145. Od početka epidemije u gradu na Ibru do sada je registrovano ukupno 8.389 slučajeva zaraze, dok je u aktuelnom talasu od 16. oktobra zvanično potvrđeno - 6.921.

BEOGRAD, Foto V. Danilov

Kako je saopšteno, od posledica korone tokom minula 24 sata preminulo je još dvoje pacijenata sa teritorije Kraljeva

SRPSKA SVETINjA U PRIŠTINI

U CRKVI Svetog Nikole u Prištini presecanjem slavskog kolača i liturgijom obeležena je hramovna slava, ali nije bilo većeg okupljanja vernika. Sveštenik Staniša Arsić rekao je da je srpski narod na Kosovu i Metohiji, nažalost, navikao da bude zatvoren.

Jedan od malobrojnih vernika koji je u crkvu došao da preseče svoj slavski kolač bio je Nemanja Jovanović:

- Nećemo zaboraviti ni ko smo, ni šta smo, ni odakle smo.

U leskovačkoj kovid-bolnici umrla su još četiri pacijenta od posledica infekcije virusom korona, dok je jedan prevezen u niški Klinički centar. Preminula je pacijentkinja iz Leskovca, stara 67 godina, kao i tri muškarca, jedan iz Vlasotinca, star 53 godine, i dvojica Leskovčana, stari 58 i 84 godine.

CRKVA SVETOG MARKA, Foto V. Danilov

Pedesetosmogodišnjak je, kako je saopštio dr Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice u Leskovcu, bio negativan na poslednjem testu, ali sa vrlo teškom kliničkom slikom. U kovid-delu ove bolnice na lečenju je 200 pacijenata. U poslednja 24 časa, primljeno je 20, a otpušteno 15 osoba.

NADLjUDSKI Lekari mesecima imaju pune ruke posla, Foto TD. Milovanović

Na teritoriji Jablaničkog okruga laboratorijski je potvrđena zaraza opakim virusom kod još 74 od 344 uzorkovane osobe čiji su rezultati stigli u leskovački Zavod za javno zdravlje.

Da su epidemiolozi u pravu kada naglašavaju da mnogi građani ne poštuju preporuke, govore i podaci inspekcije koja je u proteklih mesec dana zbog nepoštovanja mera za sprečavanje širenja kovida 19 napisala 270 prekršajnih naloga, po kojima je naplaćeno oko 16 miliona dinara.

PROSLAVIO I PREDSEDNIK

KRSNU slavu obeležio je danas i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je u društvu brata Andreja i starijeg sina Danila, poštujući epidemiološke mere, slavski kolač odneo na sečenje u Crkvu Svetog Marka u Beogradu:

- Srećna slava svima koji slave Svetog Nikolu. Sve najbolje vam žele Vučići - napisao je predsednik Srbije na svom instagram-profilu.

VERA Predsednik Vučić sa bratom Andrejom i sinom Danilom, Foto Insagram

To nije mali iznos, ali državi nije cilj kažnjavanje, već poštovanje mera, kaže pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković i dodaje da svako ko se ne pridržava mera mora biti sankcionisan.

- Građani Srbije najviše krše lične mere zaštite kao što su nošenje maski, distanca, broj gostiju za stolom u ugostiteljskom objektu ili trgovinskim lancima i tržnim centrima, a česti su slučajevi i da korona redar ne opominje građane - naglašava Stamenković.

Oprez Tokom jučerašnjeg dana bilo je i onih koji su "baš morali" u nabavku, Foto V. Danilov

Prekršajni nalog za nepoštovanje propisanih mera, koji pored sanitarnih inspektora mogu da pišu i komunalni inspektori i komunalna milicija, uveden je izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

VAKCINA I ZA GRAĐANE ZAPADNOG BALKANA

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, koji je pozitivan na virus korona, i poželeo mu dobro zdravlje i brz oporavak.

- Odličan razgovor sa predsednikom Republike Francuske Emanuelom Makronom. U dugom i prijateljskom razgovoru poželeo sam mu, pre svega, dobro zdravlje i brz oporavak - napisao je Vučić na instagram-profilu budućnostsrbijeav.

Foto Tanjug

Dvojica predsednika izrazila su nadu da će svet uskoro, uz pomoć vakcine, nadvladati pandemiju. Vučić je istakao i da je izrazio nadu da će građani Zapadnog Balkana priliku za vakcinaciju dobiti u isto vreme kad i stanovnici Evropske unije.

- Zahvalio sam predsedniku Makronu na podršci, kao i na brizi i ljudskoj i državničkoj solidarnosti koju, i u ovoj prilici, pokazuje za građane Srbije - napisao je predsednik Vučić, uz fotografiju sa jednog od susreta sa Makronom (na slici).

Stamenković ukazuje da je od početka primene pomenutih zakonskih izmena do 10. decembra u Srbiji bilo 60.000 nadzora sanitarne i komunalne inspekcije. Zbog kršenja istih, izrečene su 364 kaznene mere, od toga 94 prekršajne prijave i 270 prekršajnih naloga, a od toga 178 za ugostiteljstvo.

- Komunalna milicija je napisala oko 160 prekršajnih naloga u celoj Srbiji mahom vlasnicima ugostiteljskih objekata, redarima i pravnim licima, dok je u Beogradu napisano 29 prekršajnih naloga po istom osnovu - kaže Stamenković.

- Najviše ih je napisala beogradska komunalna milicija, njih 70, sa kaznama od oko 600 miliona dinara.

Posle glavnog grada slede Pančevo sa 29 prekršajnih naloga, čija se vrednost procenjuje na oko 1,4 miliona dinara, dok ih je u Somboru napisano 20. Građani Kruševca i Rasinskog okruga kažnjeni su pedesetak puta, dok je u Šapcu naplaćeno 995.000 dinara, Kragujevcu 925.000, Zaječaru 695.000...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OGLASILO SE MINISTARSTVO PROSVETE: Poslat dopis svim školama, tiče se godišnjice masakra u OŠ Vladislav Ribnikar