ŽUČI NAPADA POLA SATA POSLE JELA: Dr Marko Kenić o jednom o najčešćih urgentnih stanja u hirurgiji, kojem su podložnije žene

I. Kovačić

20. 12. 2020. u 09:47

UKOLIKO ste žensko, imate više od 60 godina, gojazni ste i imate poremećene vrednosti šećera u krvi, velika je mogućnost da imate i kamenčiće u žuči.

ЖУЧИ НАПАДА ПОЛА САТА ПОСЛЕ ЈЕЛА: Др Марко Кенић о једном о најчешћих ургентних стања у хирургији,  којем су подложније жене

Foto Ž. Knežević

Da li će oni da dovedu do napada žuči i hospitalizacije verovatnoća je 20 odsto. Razloga za brigu ima, jer svako pokretanje kamene iz žuči može da se završi fatalno, ukoliko se ne zatraži pomoć lekara na vreme.

U intervjuu, za "Novosti", klinički asistent dr Marko Kenić, iz Klinike za hirurgiju "Nikola Spasić", Kliničko-bolničkog centra "Zvezdara", kaže da je kamen u žuči naročito čest nalaz kod žena koje su rađale:

- Inače, u svetskoj populaciji do 40. godine oko 10 procenata ljudi ima kalkulozu žučne kese. Taj broj se povećava sa godinama, i u 60. godini čak 30 odsto muškaraca i žena ima ovaj problem.

Foto Ž. Knežević

Zašto su žene podložnije formiranju kamena u žučnoj kesi?

- To se objašnjava visokim nivoom hormona estrogena koji je karakterističan za žene. Takođe, žene koje su koristile kontraceptivne tablete imaju veći rizik da obole. Način ishrane i prekomerna telesna težina predstavljaju bitan faktor za stvaranje kamenčića u žuči. Smatra se i da šećerna bolest i ciroza jetre, takođe, potpomažu nastanak kalkuloze. Ipak, na formiranje kamena u žučnoj kesi najviše utiču poremećaji sastava žuči, zastoj u protoku i infekcija.

Šta sve može da se desi u toku napada žuči?

- U toku pojave simptoma kalkuloze žučne kese dolazi do upale žučne kese. U tom procesu kamenčići iz žučne kese kroz žučne puteve prelaze u dvanaestopalačno crevo. Na tom putu može doći do zaglavljivanja kamenčića i pojave žutice. Naravno, ceo proces je praćen jakim bolovima. Potom, može doći i do stvaranja prepreke u oticanju pankreasnog soka i do pojave akutne upale pankreasa. Takođe, i žučni putevi mogu da budu "upaljeni", što predstavlja veliki problem, naročito u planiranju operativnog lečenja.

Da li je pucanje žučne kese najopasnije?

- Najgora komplikacija u slučaju napada ne postoji. Svaki od pomenutih događaja može da bude smrtonosan, što zavisi i od pridruženih bolesti koje pacijent ima. Pucanje ili perforacija žučne kese je samo jedna u nizu komplikacija koja može da se dogodi. U tom slučaju žuč se izliva u slobodnu trbušnu duplju i dovodi do pojave upale trbušne maramice koja, ako se ne reaguje na vreme dovodi do sepse.

Foto Ž. Knežević

Koji su simptomi napada žuči i da li ih je lako prepoznati?

- Prvi simptom napada je svakako bol. Bol se javlja ispod desnog rebarnog luka i u predelu želuca. Uz bol se veoma često javlja i mučnina sa povraćanjem. Karakteristika bola je i to da se javlja oko pola sata posle obroka. Najčešće pacijenti navode da su jeli masnu, začinjenu hranu. Hrana koja sadrži jaja, vidljive masnoće, masne sireve kao i mesne prerađevine dovodi do pojave simptoma kalkuloze žučne kese.

Može li lek protiv bolova da pomogne?

- Kao što sam pomenuo, najkarakterističniji simptom akutne upale žučne kese je bol. Ako uzmemo analgetik bol prestaje, a uzrok ne otklanjamo, što dovodi do povećanja mogućnost za pojavu komplikacija ove bolesti. Neophodno je da se u slučaju pojave bola čovek odmah javi lekaru.

Nisu pošteđena ni deca

MOŽE li kamen u žuči da se formira u detinjstvu?

- Da, naravno da je moguće, ali je veoma retko. Do puberteta se kamen u žuči formira samo u sklopu nekih drugih, najčešće hematoloških oboljenja, kao i ciroze jetre i urođenih anomalija bilijarnog sistema. Inače, akutna upala žučne kese kod dece ima iste simptome kao i kod odraslih.

Koje su operativne tehnike na raspolaganju kada je o operaciji žučne kese reč?

- Pre svega bih pomenuo da na početku lečenja akutne upale žučne kese najveće mesto zauzima terapija lekovima. Vrlo je važno da se upala primiri i na taj način omogući adekvatno hirurško lečenje. U savremenoj hirurgiji laparoskopski pristup je zlatni standard za lečenje kalkuloze žučne kese kao i akutne upale iste. Komplikacije akutne upale se leče klasičnim operativnim pristupom. Značajno mesto u lečenju danas zauzima i endoskopija. Naime, endoskopski je moguće odstraniti kamen iz žučnog puta, a potom uraditi laparoskopsku operaciju žučne kese. Ovakav pristup predstavlja minimalno invazivni način lečenja.

Koliko su česte druge bolesti žučne kese?

- Kao i svi drugi organi digestivnog sistema i žučna kesa može da ima benigne i maligne tumore. Oni imaju svoje karakteristike i znatno su ređi od kalkuloze žučne kese.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista