ZAŠTO POSKUPLJUJE PCR TEST? Doktor Kon objasnio - ekonomski razlog nije jedini, evo šta stoji iza odluke

Novosti onlajn

17. 12. 2020. u 09:53

ЗАШТО ПОСКУПЉУЈЕ ПЦР ТЕСТ? Доктор Кон објаснио - економски разлог није једини, ево шта стоји иза одлуке

Foto: Printskrin Kurir TV

UKOLIKO želite na lični zahtev da obavite PCR testiranje na korona virus to možete uraditi u gotovo svim domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje Srbije.

Ovo testiranje na lični zahtev će do kraja godine koštati 6.000 dinara, a od 1. januara 2021. koštaće 3.000 dinara više, odnosno 9 hiljada dinara.

Zbog čega će doći do poskupljenja testiranja od januara u jutarnjem programu TV Prve objasnio je Predrag Kon.

- O ceni PCR testova bilo je govora već nekoliko meseci. Na samom Kriznom štabu uopšte nije bilo govora o ceni, to je nešto što se sad spojilo sa ovom situacijom. Važno je znati da PCR test mora da se radi. Od kako radimo PCR test on je bio najjeftiniji u regionu.

Na pitanje da li će nova cena PCR testa dovesti do toga da se manji broj ljudi testira, Kon je rekao: “Iskreno da Vam kažem ja nisam o tome razmišljao. Ono što je sigurno to je ekonomska stvar, ali ima i funkciju obraćanja. Onaj ko taj test uzima isključivio zbog putovanja, možda zbog cene i odustane što je u ovom trenutku dobra stvar”.

On je naglasio da ipak cena PCR testa nije u fokusu jednog epidemiologa, kao i da ovo nije bila tema na sednici Kriznog štaba.

Podsetimo, Vlada Srbije donela je odluku da cena testiranja na lični zahtev od 1. januara 2021. godine bude 9.000 dinara, umesto 6.000, koliko se plaća sada.

- Cena testiranja na lični zahtev za strane državljane iznosiće 18.000 dinara, dok je za državljane Srbije cena do kraja godine nepromenjena i ona iznosi 6.000 dinara. Od 1. januara 2021. godine, cena testiranja na lični zahtev za domaće državljane iznosiće 9.000 dinara - navodi se u saopštenju vlade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)