NEKADAŠNJIM VLASNICIMA ISPLATA TEK ZA GODINU DANA: Izmenama zakona o restituciji predviđeno pomeranje datuma obeštećenja

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

14. 12. 2020. u 12:00

POČETAK obeštećenja starih vlasnika ili njihovih naslednika kojima imovina u restituciji ne može da bude vraćena u naturi odlaže se za godinu dana. Ovo predviđaju izmene i dopune Zakona o vraćanju imovine i obeštećenju, o kojima bi poslanici trebalo da se izjasne do kraja godine.

НЕКАДАШЊИМ ВЛАСНИЦИМА ИСПЛАТА ТЕК ЗА ГОДИНУ ДАНА: Изменама закона о реституцији предвиђено померање датума обештећења

Među najpoznatijim objektima u procesu restitucije je Beli dvor

Rok za utvrđivanje koeficijenta po kom će ići isplata istekao je u martu ove godine, baš kao i rok za isplatu akontacija. Prema novom predlogu, taj rok se produžava i na sledeću godinu, kada bi Vlada trebalo da donese i akt o emitovanju obveznica.

U novom zakonu stoji da će pojedinac dobiti akontaciju u visini 10 odsto od vrednosti oduzete imovine od kraja marta naredne godine u odnosu na godinu u kojoj je akt Vlade o emisiji stupio na snagu. Dakle, ako Vlada donese akt ove godine, prve akontacije ići će na proleće. Ukoliko ga donese dogodine, prve akontacije startovaće tek 2022. Samim tim pomera se i rok za isplatu prve rate.

Obveznice će se emitovati jednom godišnje za iznos obeštećenja koji utvrdi agencija i to samo na osnovu rešenja koja su postala pravosnažna do 30. juna tekuće godine. Sva rešenja koja su doneta u drugoj polovini godine počeće da se realizuju tek dogodine.

Zakonom je predviđen ukupan fond za ovu svrhu od dve milijarde evra, plus zbir pripadajućih kamata. Ukupna vrednost imovine procenjena je na oko 13,4 milijarde evra, a maksimum koji naslednici jednog vlasnika mogu da dobiju iznosi pola miliona evra, bez obzira na to koliko je vredno ono što im je država oduzela. Do sada je, kažu u Agenciji, doneto oko 3.000 rešenja o pravu na obeštećenje, a očekuje se da broj dostigne 9.000.

Zakonska novina, koju bi poslanici trebalo da izglasaju, jeste i to da će se obeštećenje u visini 1.000 evra izvršiti u celosti, a ne u obveznicima. Ovih rešenja, tvrde u Agenciji, ima dosta, a mahom se odnose na izuzetno male parcele na jugu Srbije, gde su i cene zemljišta niske.

U Agenciji kažu da su formirali ukupno 75.000 predmeta koji se odnose na građansku restituciju, a rešeno je 68.000. Do sada su u naturalnom obliku vraćena 7.182 stana, zgrade i poslovni prostor, ukupne veličine oko 535.700 kvadrata. Vraćeno je i 72.500 hektara njiva, 55.904 hektara šuma i oko 506 hektara neizgrađenog građevinskog zemljišta. Među najpoznatijim objektima u procesu restitucije je i Beli dvor. Kako je direktor Agencije Strahinja Sekulić potvrdio, za "Novosti", u Beogradu je završeno više od 90 odsto, a u Vojvodini oko 75 odsto predmeta.

Ovo je četvrto po redu odlaganje isplate za konfiskovanu i drugu imovinu oduzetu posle Drugog svetskog rata.

ROK ZA OBVEZNICE 12 GODINA

OBVEZNICE će se isplaćivati 12 godina od datuma emisije. Za starije od 70 godina taj rok je pet godina, a za starije od 65 - 10.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (2)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade