AKO MERE NE DAJU REZULTATE - ZABRANA KRETANJA: Premijerka Ana Brnabić o borbi sa virusom korona

Tanjug

16. 11. 2020. u 10:09

АКО МЕРЕ НЕ ДАЈУ РЕЗУЛТАТЕ - ЗАБРАНА КРЕТАЊА: Премијерка Ана Брнабић о борби са вирусом корона

Foto Tanjug

UKOLIKO mere koje su donete ne daju rezultat do 1. decembra, sledeća mera u borbi protiv korona virusa je zabrana kretanja, kaže premijerka Ana Brnabić i dodaje da u ovom trenutku ne želi o tome da razmišlja.

Ona je za TV Pink navela da zabrana kretanja donosi mnogim ljudima ozbiljne probleme, jer brzo moraju da se izdaju dozvole za kretanje građanima koji čuvaju bake i deke, starije, svim ljudima koji rade treću smenu, lekarima i medicinskim sestrama...

- Međutim, nećemo se libiti da uvedemo bilo koje restriktivne mere koje će značiti očuvanje života ljudi, ali i privrede- naglasila je ona.

Napominje da je važna lična odgovornost, da je Srbija u junu i julu uspela da se izbori samo zahvaljujući tome što su građani pokazali ličnu odgovornost.

Napominje da se u borbi sa virusom korona ne trude da ugode svima, već da izbalansiraju između zaštite zdravlja ljudi i zdravstvenog sistema i privrede i ekonomije.

- Mora se naći mera. Mora se voditi računa i o privredi jer sva pomoć i podrška zdravstvenom sistemu ide iz budžeta, koji puni privreda- navela je ona.

Ističe da je Srbija za sada našla najbolji balans, da je još uvek u zelenoj zoni, da još uvek ima mesta u bolnicama, da se testira veliki broj ljudi, testovi se dobijaju za pet do 12 sati, da je u Srbiji najmanja stopa smrtnosti od kovida u Evropi.

- U Belgiji nemaju više bolničkih kapaciteta i zaražene šalju u Nemačku da se leče. Imate zemlje gde se rezultati testova čekaju pet dana, ima zemalja gde se brisevi šalju u drugu državu na obradu- navela je ona i dodala da je Srbija uspela da sačuva i ekonomiju.

Kako kaže deo neparlamentarne opozicije pokazao je neodgovornost u ovom momentu.

Oni su, navodi, u martu i junu govorili da su mere "nastavak suludog iživljavanja nad građanima", a da danas u novembru Dragan Đilas kaže da "političari u Srbiji ne žele da donesu nepopularne, ali neophodne mere".

- Zamislite da smo ih slušali, mi bismo, kao zemlja, potpuno propali- navela je ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)