ANTICIKLON NAD SRBIJOM: Stigla dugoročna prognoza, evo kakvo nas vreme čeka sledeće nedelje

Novosti online

02. 11. 2020. u 21:05

АНТИЦИКЛОН НАД СРБИЈОМ: Стигла дугорочна прогноза, ево какво нас време чека следеће недеље

Foto: Depositphotos

OD DANAS serija jakih ciklona i frontalnih poremećaja u njihovom sklopu će se premeštati preko zapadne i severozapadne Evrope, dok će nad nama jačati polje anticiklona preko kojeg će ka ovim sistemima strujati topao vazduh.

Oslabljeni hladni frontovi će povremeno, a danas na krajnjem severu i u utorak ponegde na jugoistoku, doneti pojavu vrlo slabe, prolazne kiše, ali će uglavnom biti suvo uz dosta oblaka.

To će doneti i znatno toplije noći jer neće biti izračavanja toplote kroz vedro nebo, te će i noćni minimumi biti svugde iznad nule, navodi meteorolog Marko Čubrilo.

Dnevni maksimumi, visoki za ovaj deo godine, kretaće se od 15 do 20, a u utorak ponegde i oko 22 stepena Celzijusa. Vetar će biti uglavnom slab, jugozapadni i južni.

U sredu će cikogeneza nad Atlantikom polako slabiti, te bi to omogućilo anticiklonu da se izmesti svojom jezgrom ka središnjoj Evropi. U tom položaju anticiklon bi ka nama pokrenuo strujanje svežijeg, ali relativno suvog vazduha. U sredu bi uz više oblaka na zapadu i severu moglo biti i malo kiše i tamo bi polako zahlađivalo dok bi nad ostalim predelima i dalje bilo relativno toplo. Dnevni maksimum od oko 12 na krajnjem severozapadu do oko 17 na jugu ponegde. Vetar u okretanju na severni, ali ne treba očekivati jake udare.

Od četvrtka se računa na hladnije vreme, u četvrtak ponegde uz slabu kišu, dok bi zatim bilo suvo. Dnevni maksimum u daljem postepenom padu i u petak bi se trebao kretati od 7 do 13 stepeni Celzijusa, te se za vikend ponegde očekuju i prvi jutarnji mrazevi.

Za naredni vikend suvo i prohladno, a u košavskom području bi moglo biti pojačanog jugoistočnog vetra. U tom slučaju tamo neće biti magle i niskih oblaka kojih bi moglo biti nad ostalim delom regiona.

Oko 10. novembra i dalje stoji signal za moguće izmeštanje anticiklona na sever, što bi mogao biti uvod u konkretnije zahlađenje koje je bilo moguće oko polovine meseca.

Ono što je izvesno narednih nekoliko dana relativno toplo uz dosta oblaka i ređu pojavu slabe kiše, a u drugom delu naredne nedelje postepeno zahlađenje, bez padavina.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)