SITUACIJA U VRTIĆIMA ZABRINjAVA ALI... Sve više zaražene dece, a evo šta kažu stručnjaci

RTS

30. 10. 2020. u 11:29

СИТУАЦИЈА У ВРТИЋИМА ЗАБРИЊАВА АЛИ... Све више заражене деце, а ево шта кажу стручњаци

Foto: Novosti arhiva

EPIDEMIOLOG Branislav Tiodorović rekao je za RTS da se ne postavlja pitanje zatvaranja škola i vrtića i da je to stav koji postoji i u Evropi.

Tiodorović je rekao da u Srbiji postoji dobar model kada je reč o školama i vrtićima.

Kako je rekao, dnevno se prati stanje u školama i učenici koji su bili u kontaktu sa pozitivnima, ili koji su pozitivni. Tada odeljenja ili cele škole, zavisno od situacije, prelaze na onlajn model nastave.

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak kaže za RTS da do sada nije zatvoren nijedan vrtić na teritoriji Beograda, ali da zabrinjava to što je u poslednjih deset dana koronavirus potvrđen kod više mališana i zaposlenih u beogradskim vrtićima, kao i da je skoro 50 učenika zaraženo.

Slavko Gak je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da predškolske ustanove u Beogradu rade od 11. maja i da do današnjeg dana nijedan vrtić na teritoriji glavnog grada nije zatvoren.

- Jedan krizni period smo prošli tokom juna i svi zaposleni u predškolskim ustanovama su pokazali zaista veliku profesionalnost i visoku odgovornost i taj period smo prošli bez većih problema. Sada smo u novom talasu porasta zaraženih - rekao je Gak i dodao da kada je reč o predškolskim ustanovama situacija nije alarmantna.

33.000 dece u vrtićima

Naglasio je da svi vrtići rade, epidemiološke mere se sprovode i kontrolišu.

- Trenutno u beogradskim vrtićima boravi negde oko 58 odsto upisane dece, to je negde oko 33.000 mališana - rekao je Gak.

Naveo je da je u septembru samo jedno dete bilo zaraženo koronavirusom, a tokom oktobra je zabeležno osam novih slučajeva.

- Ono što zabrinjava jeste da se veliki broj od osam u oktobru pojavio u poslednjih deset dana - rekao je Gak.

Kada je reč o zaposlenima u predškolskim ustanovama, od 11. maja do danas bilo je negde oko 60 zaraženih.

- U protekle dve nedelje to je dvadesetak onih koji su se prijavili - dodao je Gak.

Naglasio je da je svaki slučaj odmah prijavljen Gradskom zavodu za javno zdravlje koji je dao smernice kako da se postupa od slučaja do slučaja.

Niko ne može da predvidi šta će se dešavati

- Koordiniramo i sa privatnim predškolskim ustanovama i cela situacija je pod kontrolom - dodao je Gak.

Na pitanje hoće li biti zatvaranja vrtića, Gak kaže da ne može da predvidi šta će se dešavati u narednim danima.

- Iz časa u čas pratimo celu situaciju. Nema mesta panici. Sve mere se sprovode, pokazalo se da sistem može da funkcioniše i u ovakvim okolnostima - istakao je Gak.

Govoreći o težini kliničke slike, rekao je da je među zaposlenima bilo težih slučajeva obolevanja, dok među decom nije bio teških kliničkih slika.

Kada je reč o školama, Gak kaže da je od 1. septembra do danas u Beogradu koronavirus potvrđen kod 160 đaka.

- Ono što jeste zabrinjavajuće to je da gotovo 50 njih u poslednjih desetak dana. Pratimo situaciju, ponašamo se odgovorno, ali je najbitnije da deca borave u školama - poručio je Gak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)