PRVA LIČNA KARTA U PEDESETIM: Ivici Durkoviću (48) iz Zaplanjske Topionice odobren upis u matičnu knjigu rođenih

D. ALIHODžIĆ

24. 10. 2020. u 10:00

OPŠTINSKA uprava Gadžin Han donela je juče "rešenje o naknadnom upisu činjenica rođenja u matičnu knjigu rođenih" za Ivicu Durkovića (48) iz Zaplanjske Toponice.

ПРВА ЛИЧНА КАРТА У ПЕДЕСЕТИМ: Ивици Дурковићу (48) из Заплањске Топионице одобрен упис у матичну књигу рођених

Foto D. Alihodžić

Načelnica ove Uprave Ljiljana Petrović kaže da nakon uručenja rešenja počinje da teče žalbeni rok od 15 dana nakon čega ovo rešenja postaje pravosnažno, a samim tim i Ivica ravnopravni građanin ove zemlje.

Posle pisanja našeg lista o teškoj sudbini Ivice Durkovića, koji od ličnih dokumenata ima samo vojnu i đačku knjižicu, a na inicijativu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, pokrenule su se nadležne institucije da mu se pomogne. Ivica nikada nije upisan u knjigu rođenih tako da nema jedinstveni matični broj građana (JMBG), a samim tim nije mogao da dobije ni ličnu kartu. Zahtev da se upiše u knjigu rođenih podneo je 15. septembra, a nakon saslušanja svedoka i utvrđivanja činjenica proces priznavanja njegovih ljudskih i građanskih prava donošenjem rešenja je okončan.

- Svesni smo hitnosti postupka, pa ćemo rešenje uručiti najbrže moguće, da bi krenuo da teče žalbeni rok - kaže načelnica Ljiljana Petrović.

Zdravlje me napušta, prijatelji ne

DOK ima nekoliko dobrih ljudi oko mene ja se ne brinem, jer znam da me nikada neće napustiti. Činjenica je da me zdravlje napušta i da je pitanje dana kada ću ostati nepokretan. Zato hvala svima koji su se pobrinuli da ostvarim svoja prava - kaže Ivica.

Ivica nije izbeglica, niti raseljeno lice, čitav život proveo je u Zaplanjskoj Toponici, gde je i rođen. Te hladne januarske noći kada je rođen čudom je i preživeo, pa niko nije mario da dečaka upiše kod matičara. Imao je oca i majku, ali komšije svedoče o njegovom teškom detinjstvu ispunjenom nasiljem. Kao posledica takvog odrastanja ostala mu je nezalečena povreda kičme, koja mu sada oduzima korak. Teško se kreće, tako da može da radi samo kad stoji ili kleči.

Otkako mu se udala ćerka, živi sam bez struje i osnovnih uslova.

Otac mu je umro 2008. godine, a majka Jagoda je u međuvremenu oslepela i živi u okolini Leskovca, pa nije mogla da potvrdi da je Ivica njen sin. Dilemu su razrešili svedoci, rođaci, ali i komšije koji su dali izjave pod kojim okolnostima i ko ga je rodio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas