ŽIVOTOM PLATILI ISTINU O VUKOVARU: Prošlo je 29 godina od kad su mučki ubijeni novinari "Novosti" Jusuf Čehajić i Milan Žegarac

D. B. M.

12. 10. 2020. u 11:30

NA vukovarskom ratištu 1991. godine "Večernje novosti" su platile visoku cenu.

ЖИВОТОМ ПЛАТИЛИ ИСТИНУ О ВУКОВАРУ: Прошло је 29 година од кад су мучки убијени новинари Новости Јусуф Чехајић и Милан Жегарац

Foto arhiva "Novosti"

Dvojica novinara, naši Milan Žegarac (44) i Jusuf Čehajić (50), izgubili su živote izveštavajući iz Vukovara. Na kućnom pragu, na današnji dan, pre ravno 29 godina poginuo je Čehajić. Žegarac je ubijen pet dana ranije. Bili su među prvim novinarima koji su nastradali u ratnom vihoru u Hrvatskoj, a istraga o njihovoj smrti do danas nije pokrenuta.

Jusuf Čehajić, Foto arhiva "Novosti"

Jusuf Čehajić Čeha bio je specijalni izveštač "Novosti" od početka sukoba u Slavoniji, Baranji i zapadnom Sremu. Zapamćeno je da je Čeha, uprkos najavama minobacačkog granatiranja grada na Vuki i Dunavu, odbio da ide u sklonište.

Poginuo je u svom dvorištu, dok mu je žena bila na radnom mestu, u bolnici. Od čijeg metka je Čehajić stradao ni u pričama se ne zna, ali prepričava se da je kod sebe imao novinarski notes od koga se nije odvajao. Umesto njegovog poslednjeg izveštaja, supruga Nada je tog dana poslala u redakciju: "U 10 sati, 12. oktobra, u dvorište je pala granata i pogodila Jusufa u prsa. Od jačine zid je porušen, a Jusufa je bacila u podrum. Sahranjen je u zajedničku grobnicu kod bolnice, pod rednim brojem 186." Kasnije je telo ekshumirano i sahranjeno u porodičnoj grobnici, u Vukovaru.

SPOMENIK U VAŠINGTONU

IMENA dvojice novinara "Novosti" našla su se na spomeniku poginulim žurnalistima iz celog sveta. Na platou prekoputa Bele kuće u Vašingtonu i Linkolnovog memorijala, na spomeniku poginulim novinarima ispisana su i imena Milana Žegarca i Jusufa Čehajića.

Njih dvojica, sa Milanom Pantićem, dopisnikom "Novosti" iz Jagodine, ubijenim 2001. godine, čine besmrtnu Aleju velikana našeg lista.

Rafal iz mitraljeza sprečio je Milana Žegarca da pošalje poslednji izveštaj. Njegov poslednji tekst objavljen je istog dana kada je u redakciju stigla vest da je ubijen. Vođen profesionalnom željom da što vernije prikaže borbe za oslobođenje Vukovara, našao se ispred boraca!

Milan Žegarac, Foto arhiva "Novosti"

Novinar Jovan Dulović, koji je u međuvremenu preminuo, tada je izveštavao za "Politiku", i kasnije ispričao da se na dan Žegarčeve smrti nešto gadno zakuvavalo na raskrsnici Hercegovačke i Trpinjske ulice, gde je naš kolega i nastradao.

Njegovo telo je dan kasnije uspeo da izvuče vojnik na redovnom odsluženju roka u JNA Zoran Milanović. Pogođen je jednim metkom u vrat, pretpostavlja se iz snajpera.

UNS je svojevremeno došao do saznanja da je Žegarac samo mogao biti ubijen sa hrvatskih položaja, budući da se našao punih 800 metara na teritoriji koju kontrolišu hrvatske oružane formacije. Bio im je laka meta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...