FON UPISIVAO NA SPORNI MASTER: "Novosti" saznaju - prosvetna inspekcija proveravala rad Fakulteta organizacionih nauka

I.M.

05. 10. 2020. u 15:00

FAKULTET organizacionih nauka organizovao je nekoliko godina master studije Upravljanje poslovanjem, u saradnji sa privatnom organizacijom - Mokrogorskom školom menadžmenta (MŠM), što je u suprotnosti sa zakonom.

ФОН УПИСИВАО НА СПОРНИ МАСТЕР: Новости сазнају - просветна инспекција проверавала рад Факултета организационих наука

Foto arhiva

Desetine studenata dobile su sertifikate, sa znakom FON i MŠM, ali ne i diplome Univerziteta u Beogradu.

Sumnje o nezakonitom poslovanju, na koje su ukazivali pojedini profesori, kako "Novosti" saznaju, potvrdila je i prosvetna inspekcija, koja je bila u vanrednom nadzoru u ovoj visokoškolskoj ustanovi u Beogradu. Sledeći korak trebalo bi da bude provera budžetske inspekcije, da bi se utvrdilo na koji način su naplaćivane školarine za ovaj master i kako je novac trošen.

Naime, da problem bude još veći, cena master studija ovog programa, koje su se izvodile u partnerstvu sa MŠM, bila je 720.000 dinara - skoro tri puta veća nego za isti program za koji je FON samostalno akreditovan, gde je školarina 252.000 dinara.

Sadašnji dekan prof. dr Milija Suknović, Foto arhiva

- Program u saradnji FON i Mokrogorske škole nije i ne može da bude akreditovan u okviru Univerziteta u Beogradu. Studenti neakreditovanih studija ne mogu dobiti našu diplomu - kaže naš sagovornik na UB. - Akreditovane su master studije FON-a Upravljanje poslovanjem, i to 2014. godine, a studenti koji su njih pohađali dobiće diplome UB.

Dekan FON prof. dr Milija Suknović, međutim, za "Novosti", tvrdi da diplome više od 80 studenata ovog mastera nisu sporne, jer su studije upisivali na FON-u, gde su ostvarili 60 ESPB bodova, koliko je predviđeno akreditovanim masterom, a preostalih 30 su sticali u okviru MŠM, usavršavajući praktična znanja iz biznisa. Naglašava da će svi dobiti diplome, ali da se one na UB malo duže čekaju.

Bivši dekan prof. dr Milan Martić, Foto arhiva

- Taj program jeste malo postavljen na lošim nogama, ali bio je izuzetan, sa najkvalitetnijim predavačima - kaže prof. Suknović. - Glavni problem je što partnerska institucija nije iz akademske zajednice. Zbog toga smo raskinuli ugovor o saradnji.

Inspektori su utvrdili da je ugovor o saradnji između FON-a i MŠM sklopljen još 2011. godine, u vreme kada je dekan bio prof. dr Milan Martić, a da je raskinut 1. septembra ove godine. Pronašli su i dosijee studenata koji su se školovali prema ovom neakreditovanom programu. Prema Zakonu o visokom obrazovanju, fakultet nema pravo da organizuje zajedničke studije sa ustanovom koja se ne bavi visokim obrazovanjem. Takođe, nije dozvoljeno ni izvođenje nastave van sedišta ustanove, koje je akreditovano.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna