U MORATORIJUMU DVE TREĆINE SENIORA: Stariji od 60 godina najredovnije izmiruju bankarske dugove

B. Caranović

25. 09. 2020. u 12:05

PENZIONERI su najrevnosnije platiše, potvrdila su mnoga istraživanja bankarskog sektora.

У МОРАТОРИЈУМУ ДВЕ ТРЕЋИНЕ СЕНИОРА: Старији од 60 година најредовније измирују банкарске дугове

Foto Z. Jovanović

Zato i ne čudi da je većina banaka u repertoar svoje ponude uvrstila i specijalne kredite za vremešne klijente. Poslednji podaci kažu da je gotovo dve trećine starijih od 60 godina prihvatilo drugi moratorijum na otplatu dugova bankama, a prve rate, posle dvomesečne pauze će im stići početkom oktobra.

Kako u finansijskim ustanovama ističu, kao i za ostale građane i seniorima je omogućeno da u periodu od 1. avgusta do kraja septembra koriste moratorijum po osnovu kredita, kreditnih kartica, dozvoljenog prekoračenja po tekućem računu i drugih kreditnih proizvoda.

- Dodatni moratorijum sprovodi se u skladu sa Odlukom o privremenim merama za banke, radi ublažavanja posledica pandemije kovida 19, u cilju očuvanja stabilnosti finansijskog sistema Narodne banke Srbije - kažu u Komercijalnoj banci. - Od ukupnog broja naših klijenata penzionera, 65 odsto odlučilo je da prihvati zastoj u otplati svojih kreditnih obaveza, dok je 35 procenata tu mogućnost odbilo. Određivanje procentualnog iznosa do kog se klijenti mogu zadužiti po osnovu kredita uslovljeno je visinom primanja klijenta i vrstom kredita, a penzioneri klijenti Komercijalne banke zaduženi su oko 19 odsto u odnosu na visinu svojih primanja.

SENIORSKE POZAJMICE

VEĆINA banaka koje posluju na našem tržištu imaju u svojoj ponudi i namenske kredite za penzionere. Razni "seniorski" gotovinski krediti uglavnom su dostupni onima između 55 i 74 leta, sa rokom otplate do 80. godine života. Banke ove kredite odobravaju uz fiksnu mesečnu ratu, u dinarima, tokom celokupnog perioda otplate, u iznosu do 1,5 miliona dinara. Pogodnost ovog kredita uključuje besplatno životno osiguranje koje služi u pokrivanju eventualnih nedospelih troškova, te štiti porodicu korisnika kredita od nasleđivanja ove vrste dugovanja.

Foto Z. Jovanović

Poslednja analiza Udruženja banaka Srbije o zaduženju u Srbiji pokazala je da je ukupan dug bankama više od 23 milijarde evra, od čega stanovništvo na osnovu kredita, kartica i ostalih bankarskih proizvoda duguje oko 9,4 milijarde evra. Procenjuje se da oko pet odsto dugova stanovništva predstavljaju dugovi starijih od 60 godina, pa je trenutno dve trećine duga "trećeg doba" od oko 4,5 milijardi evra u moratorijumu.

- Iz godine u godinu se pokazalo da svoje dugove na svim poljima, pa i na bankarskim, najurednije izmiruju vremešni sugrađani - kažu bankari, a većina internih istraživanja je potvrdila da su najneurednije platiše, odnosno da najviše sa ratama kasne klijenti stari oko 30 godina, oni sa oko 50 leta su solidne platiše, a sa više od 60 godina, ubedljivo najurednije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri