NE TREBA SVAKO BOLESNO DETE DA SE TESTIRA: Roditelji školaraca sa simptomima zabrinuti, evo šta kaže struka

B. R. - Lj. B.

17. 09. 2020. u 08:15

U PRVE dve nedelje nastave u školama virusom korona zaraženo je 52 đaka i 20 zaposlenih. Ovo je rekao Mladen Šarčević, ministar prosvete, i pojasnio da je reč o sporadičnim slučajevima, ako se zna da u školama u Srbiji ima oko 850.000 đaka. On je precizirao da u 1.250 osnovnih škola koronu ima 27 đaka, a da od tog broja šestoro učenika nije ni dolazilo u školu. U srednjim školama inficirano ih je 25.

НЕ ТРЕБА СВАКО БОЛЕСНО ДЕТЕ ДА СЕ ТЕСТИРА: Родитељи школараца са симптомима забринути, ево шта каже струка

Foto arhiva

- U Beogradu je zaraženo 16 učenika, a ima i sporadičnih slučajeva u Somboru, Novom Pazaru, Zaječaru, Vranju, Nišu, Leskovcu - naglasio je on i dodao da je u osnovnim školama zaraženo i sedam nastavnika, jedan direktor, a ima zaraženih i spremačica.

Inače, roditelji imaju zamerke na to što u domovima zdravlja neće da testiraju decu sa respiratornim simptomima. Smatraju da im je test potreban, jer deca uglavnom imaju blage simptome, koji prođu za dva-tri dana, posle čega se vraćaju u školu i mogu da prošire zarazu. Pitaju se i da li bi trebalo promeniti protokole, pa da se deca, za razliku od odraslih, testiraju i sa lakim respiratornim tegobama, kako bi efikasnije otkrivali zaražene.

- Nije opravdano, ni potrebno da se testira svaka osoba koja se javi u kovid-ambulantu sa sumnjom na koronu.

Ovim rečima sa prve linije odbrane od epidemije odgovaraju na komentare pojedinih nezadovoljnih.

KOVID OPET U ZALETU

Virus korona je opet u zaletu - sa 102 nova slučaja infekcije, u poslednja 24 sata imali smo 28 zaraženih više nego dan ranije, ili čak tri i po puta više nego u ponedeljak. Procenat pozitivnosti na 7.682 testirane osobe je premašio jedan odsto, a preminula je još jedna osoba.

Na respiratorima u bolnicama juče je bilo 23 pacijenata, pet manje nego dan ranije.

Prema instrukciji Instituta "Dr Milan Jovanović Batut", odluka o testiranju donosi se na osnovu kliničke slike, radiografskog snimka pluća i biohemijskih analiza. Kandidati za testiranje su osobe sa simptomima akutne respiratorne bolesti, koja uz temperaturu iznad 37 stepeni imaju i jedan od kliničkih znakova bolesti: kašalj, kratak dah i otežano disanje. Ali, konačnu odluku da li se radi PCR test, donosi lekar u kovid-ambulanti. Isto važi i za odrasle i za decu.

- Naši lekari u kovid-ambulantama imaju toliko iskustva da sa ogromnom preciznošću mogu da procene ko je za PCR testiranje na virus korona - kaže prof. dr Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora "Batuta". - Jasno su propisane indikacije za testiranje i građani bi trebalo da veruju svom lekaru.

Na primedbu da je bilo slučajeva da pacijent u kovid- ambulanti nije testiran na koronu, a da je test koji je uradio na lični zahtev potvrdio infekciju, prof. Kisić Tepavčević kaže da su takvi slučajevi "izuzeci".

Doktor Srđa Janković, imunolog u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, navodi da postoji poriv da se žuri sa testom, a ne na pregled, a trebalo bi da bude obrnuto.

- Svako dete koje dolazi sa simptomima respiratorne infekcije pedijatar pregleda i prati, zakazujući kontrolu ako je potrebno već za sutradan i "tretira" ga kao da je kovid pacijent - objašnjava, za "Novosti", dr Božica Novaković, direktor Doma zdravlja Novi Beograd. - Obavezno se savetuje i izolacija. To da dete bude pod nadzorom pedijatra i da u slučaju promene zdravstvenog stanja dođe na pregled i mimo zakazanog termina za kontrolu, mnogo je važnije od samog testiranja. Ako pedijatar proceni da je potrebno, i PCR testiranje će doći na red.

Doktorka Novaković kaže da se u praksi lekari susreću sa preuranjenim očekivanjima roditelja da se dete testira na kovid pre nego što pedijatar proceni da je to potrebno:

- Razumljivo je da su roditelji, ali i svi ostali pojačano zabrinuti zbog epidemije kovida, ali bi pacijenti morali više da veruju svojim lekarima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MILOŠ BIKOVIĆ SNIMLJEN KOD PSIHIJATRA: Razlog? Rusija i Srbija! (VIDEO)