DECA UBIJANA I U BOLNICAMA: Nepoznati dokumenti o Diani Budisavljević i stradanju u Pavelićevoj ustaškoj tvorevini

Jurica Kerbler - stalni dopisnik iz Zagreba

30. 08. 2020. u 12:00

GOTOVO osamdeset godina nakon kozaračkog pogroma ostaju mnoge enigme šta se dešavalo sa srpskom decom u ustaškim logorima. Ni danas nije u potpunosti rasvetljena uloga heroine tog vremena, Diane Budisavljević, koja je sve godine rata spasavala i spasla hiljade dece koju su ustaše odvojile od majki i poslali u razne logore i domove.

ДЕЦА УБИЈАНА И У БОЛНИЦАМА: Непознати документи о Диани Будисављевић и страдању у Павелићевој усташкој творевини

U NDH su postojala dva logora, isključivo za decu - u Sisku i u Gornjoj Rijeci / Foto Privatna arhiva

Kada za koji dan u Zagrebu izađe knjiga istoričarke dr Nataše Mataušić mnoge tajne iz tog vremena biće bolje objašnjene, a saznaćemo i da je velika humanitarka Diana Budisavljević spasavala srpsku decu i pre zbivanja na Kozari.

"Novosti" otkrivaju detalje iz knjige koja će sigurno pobuditi interesovanje na ovim prostorima, gde je i danas nepoznata sudbina hiljade dece koja su završila u logorima u NDH, ali i raznim domovima i prihvatilištima.

Istraživanje dr Mataušić, koja je pronašla i albume sa kozaračkom decom, izazvaće se razne reakcije i srušiti mitove hrvatske desnice da je zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac zaslužan što je spaseno 7.000 života srpske dece.

MNOGO je novina do kojih je došla dr Mataušić u istraživanju koja su trajala, kako je nedavno otkrila u intervjuu "Novostima" - dve decenije. Tako pobija i tezu da je Dečji dom na Perjavici u zapadnom predgrađu Zagreba bio ilegalni partizanski dom za decu, već je reč o domu za koji je znala i Diana i u kojem uslovi nisu bili katastrofalni. S druge strane, u nekim su domovima kozaračka deca umirala iz dana u dan, pa je u Gradskoj bolnici za zarazne bolesti umrlo 90 odsto dovezene dece. Užasni su uslovi za srpsku decu bili i u Državnom dečjem domu na Josipovcu, gde je od 800 dopremljene dece umrlo čak 530, znači - 66 odsto. Tu su bila deca koja su nasilno odvojena od majki.

- U Zagrebu je, prema mojim saznanjima, od 6.733 dece, koliko je smešteno u razne domove, umrlo njih 881, dok je u logor u Sisku dovedeno između 5.600 i 7.000 dece, a umrlo ih je 1.705 - kaže dr Mataušić, inače autor mnogih knjiga koje govore o stradanjima u Jasenovcu.

Mnogi srpski mališani skončali su usred Zagreba / Foto Privatna arhiva

U NDH postojala su, otkrila je naša sagovornica, dva logora isključivo za decu u doslovnom smislu te reči, i to u Sisku, koji se zvao Prihvatilište za decu izbeglica, i Dečji dom u Gornjoj Rijeci, a bili su pod "zapovedništvom Ustaške nadzorne službe". Tvrdi i da dečji dom u Jastrebarskom i Donjoj Rijeci nije bio klasični dečji logor, a oko toga se i danas među istoričarima vode polemike.

NASILJE ČASNIH SESTARA

NESREĆNA deca koja su završila u domu u Jastrebarskom bila su odgajana po pravilima slovenačkih časnih sestara. To je uključivalo i fizičko nasilje i maltretiranje ionako nesrećnih mališana koji su ostali bez roditelja.

- U Jastrebarskom je organizovan dolazak prvog transporta dece u Zagreb početkom jula 1942. Kroz prihvatilište je prošlo oko 3.000 dece, od kojih je umrlo njih 452.

PRVA deca koju je spasla Diana Budisavljević bila su 16 mališana iz logora Lobograd, a nakon toga je uspela da spase i 280 dece koja su zajedno sa majkama bila transportovana iz logora Stara Gradiška na prisilni rad u Nemačku. Prva deca koju je Diana dovela iz Stare Gradiške nisu bila kozaračka deca, već deca sa Korduna i Banije i nekih sela u Slavoniji.

Mnogi istoričari ni danas nisu sigurni šta su ustaše želele sa decom koja su odvajana od roditelja sa Kozare. Zločinački Pavelićev sistem nije se obazirao na to što su deca umirala, a nikakvo saosećanje nije pokazivao ni Stepinac, koji je na molbe Diane Budisavljević da pomogne - ostao ravnodušan ili bi obećavao, a nije uradio ništa. Tek kasnije, 1943. godine, crkvene vlasti su počele da se malo angažuju da obezbede kakve-takve uslove za nesrećnu decu.

Diana Budisavljević

- Inicijativa za izdavanje dozvole za preuzimanje dece iz ustaškog logora Stara Gradiška bila je Dianina. Beskompromisno je odlazila do uticajnih osoba, od Stepinca do Andrije Artukovića, tražeći dozvolu za svoj rad. Sve dok nije upoznala "gospodina Hekera" i Gustava fon Kocijana, koji je na misteriozan način uspeo da joj obezbedi dozvolu - kaže dr Mataušić.

TAKO je Diana spasla prvo decu koju su ustaše uzele roditeljima iz sela oko Jasenovca, a čije su majke trebalo da budu upućene na rad u Treći rajh, a očevi u Prihvatni logor Zemun. Ipak, nije uspela da spase svu decu, a kada je dobila drugu dozvolu počela je da spasava kozaračku decu. Smrtnost spasene dece bila je različita, zavisno od uslova u logorima i domovima gde su bila smeštena.

I danas nema pouzdanih podataka koliko je dece sa Kozare smešteno u razne ustanove u NDH, ali se zna da je najveća briga za decu iskazana u Zavodu za gluve u Zagrebu, gde je smrtnost iznosila 2,8 odsto, a kroz Zavod je prošlo gotovo 6.000 dece. Strašne su fotografije iz albuma koje je pronašla dr Mataušić, gde uz slike nasmejane dece stoji rukom zapisano "umro" ili "umrla".

Deca odvođena iz majčinog naručja

Odmah posle rata, kada je Diana Budisavljević završila svoj životni poziv da pomogne deci, ne gledajući na nacionalnost, veru ili bilo što drugo, dočekala ju je teška sudbina. Nova vlast nije bila oduševljena da mesto heroja zauzme građanka, i to još iz Austrije, a dr Mataušić kaže da se nije uklapala u narativ kreiran sredinom pedesetih godina prema kojem su sve zasluge za spasavanje dece trebalo da idu Partiji i njenim ilegalnim aktivistima i organizacijama.

Dve godine posle rata na Dianu su svi zaboravili, kao da je nije ni bilo. O njoj se više govorilo. Mnogo godina kasnije sasvim slučajno na tavanu su pronađeni albumi koji su svedočili o delima heroine.

 

RASUTA BEZBROJNA ARHIVSKA GRAĐA

PITAMO zagrebačku istoričarku ima li nade da se nađe još arhivske građe koja bi mogla da rasvetli to strašno vreme, ali i da pomogne da se otkriju sudbine nesrećne dece i njihovih porodica.

- Naravno da ima. Građa je rasuta po bezbrojnim fondovima Hrvatskog državnog arhiva i Arhiva grada Zagreba. Tu se radi o ljudima koji su sudelovali u Akciji spasavanja kozaračke dece, ali i sudbinama kolonizovane i udomljene dece. Upravo sam počela da pišem tekst o fotografijama koje se odnose na Akciju spasavanja dece, a koje su takođe bila rasute po brojnim institucijama - kaže dr Mataušić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (15)

Prellee

30.08.2020. 12:54

Strasna sudbina naseg naroda, nasih najmladji, nase djece.Rasuta po logorima, ne zna se kojim, nezna se ni priblizan broj, nezna se ni gdje ta dokumentacija.Mnogo toga namjerno unisteno, nesto izgubljeno.Nas narod tad odvojen od matice je postao predmet progona i unistavanja.Isto je i sada, Njemacka i Zapad nas narod podjelili, odvojili od matice i stvorili iste uslove za nestajanje i izivljavanje nad Srbima, u bilo kojoj novonastaloj republici.Koliko je stete nastalo, s koje ce samo posljedice ostaviti raspad te nesretne, titine EX YU, za nas Srpski narod.

SRB IN

30.08.2020. 12:56

Зашто сада овај чланак?? Можда увредите министра културе и познате "српске интелектуалце и глумце", па хрвати су наши вековни пријатељи, комшије, савезници, поштоваоци традиције у културе Срба, масовно долазе на одмор у наше бање, на наеше планине, остављају брдо новца и помажу нашу привреду.

Komandant 1001

30.08.2020. 13:23

Dolaskom Međ.Nar.Krsta logoru za decu u Jastrebarskom, ugledaki su decu kako leže na slami na golom betonu, a kada su pitali glavnu časnu sestru Mercedes zašto nemaju osnovne uslove za život Odrgovorila je Mercedes ; " I Isus je spavao na slami" ! Kada je gđa. Diana posetila na Kaptolu Stepinca i tražila od njega da Biskupija donira bar mleka za gladnu decu, Stepinac: " Časna Sestro, uz najbolju volju nismo u mogoćnosti vam ponuditi traženo, jer i sami to nemamo" ( a Biskupija je imala svoje farme kako iza Zaprešića (Šibice), tako na dobrima Turopolja, Šestina, etc etc

Aco

30.08.2020. 13:45

Imate na Youtube intervju sa Nedeljkom Gogom u produkciju Balkan Info kanala. Obavezno pogledajte sta je on kao mali zarobljenik u Sisku sve dozivio.

Janko

30.08.2020. 14:57

Naša otadžbina mora podići nešto veliko u Srbiji kako bi naša buduća deca bila upoznata sa hrabrom ženom koja je spašavala srbsku decu iz užasa hrvackog ustaškog terora.Mora se podići nešto veliko a sa snažnom porukom za naš narod jer je to poruka kojom se MI razlikujemo od njih i njihovih -PRIJATELJA-..vuk dlaku menja ali narav nikada

Rasa

30.08.2020. 16:48

ispravka nije Paveliceva ustaaka drzava nego Paveliceva Hrvatska drzava. Predlog Vucicu posto vemo imati igrani film Jasenovac ,treba da originalni film ,dokumentarni, iz Jasenovca nareze na CD ,posto na fles ne koze da stane,i pokloni gde god ide u goste,npr.dobar dan Lajcak i cd u ruke,to vazi i za Djurica i Dacica. Svaki put kada se vide cd u ruke. Dokumentarni film o Jasenovcu,stradanje Srba niko nije nista strasnije video i cuo ,nikad ni Dahau,Mathauzen,Ausvic nisu blizu Hrvtskom ubijanju Srba,strasno je uporedjivati ali moram.

ZALIV tacka NET

30.08.2020. 17:01

Od svih nsih neprijatelja i dzelata najvise smo sami sebe upropastili verujuci u tu praznoglavu komunisticku ideologiju koja je na sve moguce nacine zatrla sve sto je srpsko a i danas ima mnogo onih koji se kunu u lik i delo njihovog im druga Tita. Mi smo sami sebi najveci neprijatelji!

OZBILJAN ISTORIČAR

30.08.2020. 19:02

ПАРТИЗАНСКО ОСЛОБАЂАЊЕ ДЕЦЕ ИЗ УСТАШКОГ ЛОГОРА ЈАСТРЕБАРСКО ,август 1942. IZVEŠTAJ TRANSPORTNE KOMANDE ZAGREB OD 4. SEPTEMBRA 1942. VOJNOTRANSPORTNOM ODELJENJU JUGOISTOK U BECU O SITUACIJI I AKTIVNOSTI PARTIZANA NA ŽELEZNIĆKIM PRUGAMA U DRUGOJ POLOVINI AV GUSTA 1942. NA TERITORIJI NDH[*1] Wi. 43452 Poverljivo Zagreb, 4.9.1942. Transportna komanda Zagreb Az. 43 m 19, odelj. I I I b br. 1345/42 pov. VOJNOTRANSPORTNOM ODELJENJU JUGOISTOK Beč 26.8.1942. napadnuta je i spalljena željeznička stanica Jastrebarsko, udaljena od Zagreba 33 km. [*10] [*10] Reč je o napadu 4. hrvatske NOU brigade na domobransku posadu u Jastrebarskom i na ustaški logor, iz kojeg je oslobodila decu pohvatanu prilikom operacije na Kozari, na Kordunu i u Lici. Pored toga, ona je uništila 3 lokomotive i 150 vagona (Zbornik, tom V, knj 7, dok. br. 3, 25, 50, i 29, knj. 8, dok. br. 48).

Sara

30.08.2020. 19:53

Свакако је најважније што су деца спасавана и Дијана Будисављевић је велики човек. Али је тужно што су та деца касније углавном одгајана у хрватским (и усташким) породицама и што је велико број њих постали непријатељи свог народа.

Ljilja

31.08.2020. 06:57

Upravo sam i htela da napisem da pogleda ili procita ko moze da slusa strasne muke naseg umetnika Nedeljka Goga, kad vidim u komentarima da ga je vec neko spomenuo. Obavezno pogledajte ko ima snage da slusa ili čita.

Komandant 1001

31.08.2020. 10:40

Dolaskom Međ.Nar.Krsta logoru za decu u Jastrebarskom, ugledaki su decu kako leže na slami na golom betonu, a kada su pitali glavnu časnu sestru Mercedes zašto nemaju osnovne uslove za život Odrgovorila je Mercedes ; " I Isus je spavao na slami" ! Kada je gđa. Diana posetila na Kaptolu Stepinca i tražila od njega da Biskupija donira bar mleka za gladnu decu, Stepinac: " Časna Sestro, uz najbolju volju nismo u mogoćnosti vam ponuditi traženo, jer i sami to nemamo" ( a Biskupija je imala svoje farme kako iza Zaprešića (Šibice), tako na dobrima Turopolja, Šestina, etc etc