AMERIČKI STEJT DEPARTMENT POHVALIO NAŠU ZEMLJU: Srbija jedina vratila svu imovinu Jevrejima

Vojislava Crnjanski Spasojević

23. 08. 2020. u 11:30

SRBIJA je odlično ocenjena u nedavnom godišnjem izveštaju Stejt departmenta koji se odnosi na pomake u sprovođenju Terezinske deklaracije, koju je pre 11 godina potpisalo pedesetak zemalja.

АМЕРИЧКИ СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ ПОХВАЛИО НАШУ ЗЕМЉУ: Србија једина вратила сву имовину Јеврејима

Novosti

Deklaracija obavezuje potpisnice da reše pitanje vraćanja jevrejske imovine oduzete u doba nacizma, čak i kada iza stradalih nisu ostali naslednici, da obezbedi normalan život Jevrejima koji su preživeli pogrom, da reši pitanje neobeleženih masovnih grobnica, otetog kulturnog blaga, arhiva i memorijala.

Iz izveštaja Stejt departmenta vidi se da je Srbija zasada jedina zemlja koja je donela Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju naslednike. Na osnovu ovog zakona imovina oduzeta od ubijenih Jevreja vraća se jevrejskim opštinama, a jevrejskoj zajednici se godišnje iz budžeta isplaćuje 950.000 evra. Prema proceni Agencije za restituciju, vrednost do sada vraćene imovine premašuje 21,5 milion evra, a novac od rente nekretnina i godišnjeg budžetskog izdvajanja koristi se kao pomoć preživelima, ali i za negovanje kulture sećanja o Holokaustu.

Novosti

Jevrejskim opštinama je do sada po ovom zakonu vraćeno 134 objekta ukupne površine oko 9.355 kvadrata i nešto više od 1.238 hektara poljoprivrednog zemljišta. Najviše zgrada, stanova, poslovnih prostora i garaža vraćeno je u Beogradu (ukupno 109 objekata), zatim u Subotici, Zrenjaninu, Zemunu, Novom Sadu i Kikindi. Najviše poljoprivrednog zemljišta vraćeno je Jevrejskoj opštini Subotica, a Jevrejskoj opštini Zrenjanin vraćena su 442 kvadrata neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta.

Praktično, jedine zamerke koje je Stejt department imao odnose se na napušten logor Topovske šupe, na Autokomandi, na mestu gde je planirana izgradnja velikog šoping-mola. Očekuje se da će status logora biti rešen primenom Zakona o memorijalu Staro sajmište, koji je na snazi od 3. marta.

U Kraljevini Jugoslaviji je na početku Drugog svetskog rata, kako stoji u izveštaju Stejt departmenta Kongresu, bilo oko 78.000 Jevreja, a u samoj Srbiji oko 17.200. Njih 15.060 ubijeno je u Holokaustu. Naša zemlja je danas dom za 1.400 - 2.800 Jevreja. Za 493 onih koji su preživeli Holokaust odvaja se 20 odsto svih godišnjih prihoda stečenih Zakonom o otklanjanju posledica Holokausta.

- Izveštaj Stejt departmenta važan je za proces restitucije u Srbiji i kao priznanje, ali i kao dodatna obaveza za sve aktere da nastave da rade savesno i odgovorno. U pisanju zakona učestvovali su ljudi iz struke koji su najbolje znali materiju, među kojima Agencija za restituciju i Svetska organizacija za restituciju (WJRO). Srbija je tako postala prva zemlja koja je potpuno ispunila Terezinsku deklaraciju - kaže doc. dr Haris Dajč, predsednik Vladinog Odbora za nadzor.

Novosti

Donošenjem i primenom Zakona postavljena je, kaže, prilično visoko lestvica za zemlje u regionu i Evropi.

- Finansijska pomoć jevrejskoj zajednici počela je još 2017. Trošenje sredstava je transparentno, a njima se finansira ne samo život zajednice, već i naučni projekti i humanitarne akcije, među kojima i zajednička pomoć Saveza jevrejskih opština i Svetskog jevrejskog kongresa Srbiji u nabavci opreme za borbu protiv pandemije kovida - kaže Dajč.

Novosti

 
SANIRA SE CENTRALNA KULA

ZAKON o Memorijalnom centru "Staro sajmište" počeće sa primenom 1. januara 2021. U ovoj godini izdvojen je novac za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju i sanaciju Centralne kule, dok novac za izvođenje radova i rad Memorijalnog centra predviđene u budžetu za 2021, kažu u Ministarstvu kulture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna