PAŽLjIV IZBOR NAMIRNICA JE KAO LEK: Ublažite simptome psorijaze

V. N.

nedelja, 23. 08. 2020. u 09:30

ПАЖЉИВ ИЗБОР НАМИРНИЦА ЈЕ КАО ЛЕК: Ублажите симптоме псоријазе

Foto: Depositphotos

PSORIJAZA je vrlo neprijatno autoimuno oboljenje za koje danas postoje efikasni lekovi, ali nisu svima dostupni.

Biološka terapija je rezervisana za obolele sa najtežom kliničkom slikom, dok određeni broj pacijenata uspeva da kontroliše bolest sa malom dozom lekova uz odgovarajuću negu i ishranu.

Prema stručnjacima za ishranu trpeza obolelih od psorijaze bi trebalo da obiluje većim količinama različitog povrća, voća kao i integralnim žitaricama.

Povrće bi trebalo što je moguće češće da se jede sirovo. Dobar izbor su šargarepa, koren celera, spanać, peršun, zelena salata, kupus... Na meniju može da se nađe i bundeva, kuvana ili pečena, dok bi pečenim krompirom s vremena na vreme trebalo zameniti meso.

Pravilan izbor namirnica deluje tako da se koža pročisti i postane otpornija.

Važna komponenta ishrane za ublažavanje psorijaze je povećan unos tečnosti. Preporuka je da se pije voda i to ne manje od 1,5 litara dnevno. U obzir mogu da dođu i sveže ceđeni voćni sokovi bez dodavanja šećera.

PRIMER JELOVNIKA

Doručak: Kaša od 150 g narendane šargarepe i 150 g narendane jabuke sve pomešano sa 40 grama mlevenih oraha

Ručak: Kaša od 200 g nemasnog sira, 150 g kuvanog krompira sa jednom kašikom meda

Užina: 300 g rendane jabuke ili dve do tri kriške dinje ili kriška lubenice ili banana

Večera: 150 g belog ćurećeg mesa sa 100 g prokelja ili brokolija i 200 g salate od krastavca

Ne bi trebalo da se konzumiraju prosti ugljeni hidrati u koje se svrstavaju industrijski slatkiši, kao ni previše protiena, a naročito masna mesa i prerađevine od mesa. Dnevno ne bi trebalo da se pojede više od 150 grama mesa. Pri tome najbolje je da se meso kuva. Ukoliko se bolest pogorša, onda se savetuju potpuno vegetarijanski meni, a sa poboljšanjem stanja, u obzir mogu da dođu blage čorbe od mesa.

Foto: Depositphotos

Obolelima od psorijaze se ne preporučuju namirnice koje sadrže crveni pigment (paradajz, jagode, trešnje...).

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)