VIRUS ZAPADNOG NILA OTKRIVEN U 11 GRADOVA: Zaraženi komarci se šire Srbijom

Novosti online

sreda, 12. 08. 2020. u 21:29

ВИРУС ЗАПАДНОГ НИЛА ОТКРИВЕН У 11 ГРАДОВА: Заражени комарци се шире Србијом

Foto: Arhiva VN

KOMARCI zaraženi virusom Zapadni Nil polako zauzimaju teritoriju u Srbiji.

Za samo nedelju dana povećan je broj gradova u kojima ima krvopija sa ovom groznicom, tako da su oni sada prisutni u 11 mesta u zemlji. Na sreću, ovom virusu i dalje odolevaju građani, jer kako se saznaje, još nije registrovan nijedan slučaj zaraze među ljudima.

U sedmici do 2. avgusta, zaraženih komaraca bilo je u 8 gradova, a u periodu od 2. do 8. avgusta, "bolesne" krvopije otkrivene su u još 3.

Naime, prema najnovijem izveštaju Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", pored Beograda, Subotice, Sombora, Zrenjanina, Pančeva, Kraljeva, Palića i Apatina, prošle nedelje virus Zapadnog Nila je detektovan i kod komaraca u Paraćinu, Požarevcu i u Novom Sadu.

- Na teritoriji 11 gradova Srbije, Zavod za biocide i medicinsku ekologiju sprovodi nadzor nad virusom groznice Zapadnog Nila u populaciji komaraca od 1. juna 2020. godine. Na osnovu izveštaja Zavoda od početka sezone do 4. avgusta  prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila otkriveno je u domaćim komarcima kuleks pipiens sa različitih lokacija na teritoriji Subotice, Sombora, Paraćina, Zrenjanina, Pančeva, Kraljeva, Palića, Apatina, Novog Sada, Požarevca i Beograda - navodi se u izveštaju Instituta "Batut" za 32 nedelju od 2. do 8. avgusta.

Sa druge strane, za razliku od Zavoda za biocide, preduzeće "Ciklonizacija" iz Novog Sada, nije detektovalo ovaj virus među komarcima, ali navode da je vrlo verovatno da će se to dogoditi u toku ovog meseca.

- U drugom krugu analizirani su uzorci sa 46 lokacija sa terotorije grada, prigradskih naselja i sela koji su sakupljeni u drugoj polovini jula i početkom avgusta. Kao i u prvom krugu, kada su na analizu poslati komaraci sa 30 lokacija iz svih delova Novog Sada sakupljeni u prvoj polovini jula, i u ovom drugom krugu nisu detektovani komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila. Za analizu je zadužena laboratorija Naučnog instituta za veterinarstvo iz Novog Sada, a prisustvo virusa utvrđuje se PCR metodom - objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose s javnošću u ovom preduzeću.

Foto: Arhiv "Novosti"

Kako kaže, ovakav rezultat je očekivan jer su za razvoj virusa u komarcima potrebni duži periodi toplog vremena. Zato je, kaže Aćimović, vrlo verovatno da će virus Zapadnog Nila biti detektovan u uzorcima koji će biti sakupljeni tokom avgusta.

Krvni obrok komaraca

Aćimović podseća da su rezervoar Zapadnog Nila ptice, i precizira kada komarci menjaju domaćine da bi uzeli krvni obrok.

- Prenošenje virusa sa komaraca na ljude obično se dešava pred kraj sezone, u avgustu i septembru, jer je to vreme kada komarci menjaju domaćine i krvni obrok uzimaju i sa ptica i sa ljudi. Prenošenje virusa zavisi i od temperature. Izrazito visoke temperature, recimo, pogoduju bržem razvoju virusa. U komarcu koji se hranio na zaraženoj ptici on se brže razvija, odnosno pre dostiže virulentnost i osigurava prenošenje na čoveka na kojem se komarac potom hrani.

- U zaštiti zdravlja građana ključno je tokom cele sezone držati brojnost komaraca pod kontrolom i na vreme prekinuti ovaj lanac prenošenja. Važno je da se sistematski radi na suzbijanju komaraca, i da se ne dopusti da komarci opstanu toliko dugo da uzmu krvni obrok sa ptice, polože jaja, a onda ponovo uzmu krvni obrok sa čoveka i tako prenesu virus - objašnjava Aćimović.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Vule

12.08.2020. 23:48

Pa kako da se ne šire kad je neko pametan zabranio zaprašivanje iz aviona zbog ko zna kakvih budalaština o zaštiti prava ptica, pčelara i ostalih ugroženih. Još samo bunonska kuga da nas poklopi pa smo položili ispit.

Marija

13.08.2020. 09:22

Zbog fugogodisnjeg suzbijanja komaraca malationom iz vazduha, izgubili smo naviku da se štitimo individualno. Odeća svetlih boja, repelijenti na kožu pri izlasku iz kuće (autan i slični preparati) i mreže na svim oknima. Virus zapadnog Nila je smrtonosan za stoku, a za ljude vrlo retko. Posle obilnih padavina broj komaraca je uvek veliki. Stoga, svuda gde ima nakupljene vode (burad, korita, prazne saksije, bazeni i dr.) treba isprazniti ili tretirati odgovarajućim preparatima.

odgovor Mariji

13.08.2020. 12:26

@Marija - Ovaj virus moze da izazove encefalitis i upalu centralnog nervnog sistema, sto dovodi do smrti. Citajte malo o tome, pa onda komentarisite.

Nebojša

13.08.2020. 13:42

@Marija - Lupas za sve pare sram te bilo jer si nepismen a glumis znanje. Moj prijatelj oukovnik Pavlovic iz NS je jedva preziveo na VMA, zivot mu visio o koncu, a ima ljudi i koji su umrli. Nerazumno je da se komarci ne zaprasuju iz vazduha i za vreme SFRJ je to radjeno i nista stetilo pcelama i pticama nije. I mora da se vodi racuna o sredstvu naravno.

Nebojša

13.08.2020. 13:38

Izgleda da je jeftinije pustiti ljude da se zaraze i umiru nego da se zaprase komarci iz vazduha i sa zemlje. Sramotno ponasanje lokalnih vlasti pomenutih gradova.

Brana

13.08.2020. 15:27

Šta je sa Kragujevcom, od grada do Batočina haos ne možeš da pridješ od komaraca ako nisi nprskan ili namazan sredstvom protiv komaraca. Naselja su isto prepuna najviše predveče i ujutro a ima ih i preko dana. Kome se obratiti za pomoć.