PARACETAMOL ILI IBUPROFEN: Šta će vam pre oboriti temperaturu i ublažiti bolove?

Novosti online

sreda, 05. 08. 2020. u 22:49

ПАРАЦЕТАМОЛ ИЛИ ИБУПРОФЕН: Шта ће вам пре оборити температуру и ублажити болове?

Foto: Depositphotos

LEKOVI protiv bolova kao što su paracetamol i ibuprofen mogu napraviti „više štete nego koristi“, kažu nove smernice britanskog Nacionalnog instituta za zdravlje i negu.

Paracetamol i ibuprofen su lekovi protiv bolova koji se obično koriste za hroničnu primarnu bol.

Ibuprofen se može koristiti za niz bolova, uključujući:

Ibuprofen se takođe koristi za lečenje upala, što ga čini pogodnim lekom za artritis i uganuće. Dostupan je u obliku tableta, kapsula, sirupa, gela i spreja. Neki proizvodi kao što su Nurofen za grip i prehladu kombinuju ibuprofen sa drugim lekovima protiv bolova. Proverite veb stranicu Svetske zdravstvene organizacije ili nazovite lekara pre nego što prvi put upotrebite ibuprofen, jer osobe sa određenom alergijama ne bi trebalo da konzumiraju taj lek.

UPOTREBA PARACETAMOLA

Paracetamol je još jedno uobičajeno sredstvo protiv bolova. Kao i ibuprofen, može se koristiti za snižavanje visoke temperature. Međutim, paracetamol nema protivupalno dejstvo, već je sastojak širokog spektra lekova protiv prehlade i gripa, a često se kombinuje i sa drugim lekovima protiv bolova.

Ipak, ibuprofen deluje brže od paracetamola. U slučaju oralne upotrebe potrebno mu je samo 20 - 30 minuta da deluje, dok se na dejstvo paracetamola čeka i do sat vremena. Maksimalna doza kod ibuprofena za odrasle je jedna ili dve tablete od 200 mg 3 puta dnevno dok se paracetamola može uzimati i do 500 mg u toku jednog dana, takođe tri puta dnevno.

Ibuprofen se pojavljuje pod različitim imenima kao što su: Nurofen, Brufen i Calprofen (sirup) Fenbid (gel), Ibugel i Ibuleve.

Ekonomski nazivi paracetamol uključuju: Disprol, Hedek, Medinol i Panadol.

Mogu li se uzimati paracetamol i ibuprofen zajedno?

Da, ako imate više od 16 godina, možete koristiti paracetamol i ibuprofen zajedno. Na stranici SZO se navodi da to možete učiniti istovremeno ili sa vremenskim razmakom. Dok paracetamol možete uzimati na prazan stomak, pre ibuprefena je neophodno jesti. Pre upotrebe obavezno pročitajte uputstvo kako biste izbegli predoziranje, a za više informacije obratite se farmaceutu ili lekaru opšte prakse.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)