UPOZORENjE LEKARA! Oni imaju koronu, a šetaju gradom - traži se stroža kontrola ljudi koji su u samoizolaciji

B. RADIVOJEVIĆ

29. 07. 2020. u 09:00

УПОЗОРЕЊЕ ЛЕКАРА! Они имају корону, а шетају градом - тражи се строжа контрола људи који су у самоизолацији

Tanjug

ZA obuzdavanje epidemije kovida 19 samoizolacija bi mogla da bude jedna od ključnih okosnica, a ona je u Srbiji sada prepuštena ličnoj odgovornosti pojedinca.

To znači da samo od zdravstvene kulture i savesti zavisi da li će oni koji su bili u kontaktu sa zaraženima, ili čak imaju i pozitivan PCR test, ali ne osećaju simptome bolesti, 14 dana ostati "na distanci od svih", ili će se šetati i širiti virus.

U prvom naletu epidemije, onima koji su bili u kontaktu sa pozitivnima na virus korona izdavana su rešenja o samoizolaciji, policija je pratila da li se ta rešenja poštuju, ali od kada je ukinuto vanredno stanje, to više nije moguće. Niti se rešenja o samoizolaciji izdaju, niti se kontroliše da li oni sa asimptomatskom infekcijom i oni koji su bili u kontaktu sa zaraženima u svojoj režiji ostaju izolovani. Ali, da su svi odreda savesni, malo ko veruje. Predrag Kon, epidemiolog, bio je potpuno direktan:

- Imamo ljude koji su u kućnoj izolaciji, ali je ne poštuju - rekao je doktor.

Možda baš zbog takvih slučajeva, broj zaraženih opada sporije nego što su epidemiolozi očekivali. Zato sada i traže da se stvore uslovi da svi striktno moraju da se pridržavaju protivepidemijskih mera.

Depozit

- Mi smo sada iscrpli mere, sada dolazi do oštre kontrole - rekao je dr Kon i apelovao na sve državne službe i inspekcije da pomognu i da sankcionišu prekršaje. - Ako neko prekrši samoizolaciju, kazna je od 50.000 do 150.000 dinara za pojedinca. Ja nikome ne želim kaznu, ali moramo da shvatimo da se virus održava i moramo da ga suzbijemo. Kontrola mora da bude stroga, ne smemo ništa da čekamo. Nema više molbi, krenite u kontrolu.

Da razloga za zabrinutost i veće poštovanje mera ima, potvrđuju i podaci iz sveta. Tako su, recimo, nemački epidemiolozi izračunali da je reprodukcioni, tzv. R broj virusa korona opet premašio 1,3, što znači da sada, u vreme kad se očekivalo da ćemo imati samo sporadične slučajeve infekcije, jedan inficirani zarazi 1,3 osobe. Taj broj mora da bude ispod jedan, kako bi se lanac zaraze zaustavio. A to, očigledno, bez izolacije inficiranih nije baš moguće.

Doktor dr Darija Kisić Tepavčević, međutim, objašnjava da sprovođenje mere samoizolacije može da se kontroliše ako neko ima rešenje o samoizolaciji, odnosno dokument da je bio na pregledu i o statusu kovid pozitivnosti.

- Angažujemo se da imamo veću pomoć sanitarne inspekcije i komunalne policije - kaže dr Kisić Tepavčević. - Nadam se da ne postoji nijedna osoba koja je pozitivna na virus korona, a oseća se dobro i koja bi se svesno kretala i širila infekciju.

Ona dodaje da kaznena politika nije popularna mera, i da mislim da nije ni naročito efikasna.

- Pridržavanje preventivnih mera nije lična odluka, to je kolektivna odgovornost. Lično ne mogu da shvatim da bi se neko pre pridržavao mera da ne bi platio kaznu, nego da bi zaštitio sebe i porodicu. Kažnjavanje je poslednja mera i nadam se da neće biti potrebna, jer mnogi poštuju mere - naglašava dr Darija Kisić Tepavčević.

ISPAŠTAJU MEDICINARI

EPIDEMIOLOG Predrag Kon očekuje da inspekcije što pre krenu u kontrolu poštovanja protivepidemijskih mera i primećuje da nije u redu da zdravstveni radnici ispaštaju zbog ponašanja onih koji ne shvataju ozbiljnost kovida:

- Ne mogu kolege lekari da sede u skafanderima i trpe stravičan pristisak, a da istovremenno inspekcijski organi sede, to ne ide paralelno. Takođe, svi mi zajedno moramo da obezbedimo da virusu damo što manje prostora, a to možemo samo nošenjem maski ili - da se ponovo zatvorimo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Krle

29.07.2020. 10:30

Americki lekari sa prve linije u borbi protiv virusa su napravili konferenciju i objavili sokantne potvrde u vezi pLandemije! Americki lekari izlaze sa svojom ISTINOM - apeluju da se prestane sa sirenjem lazi i straha.. lece uspesno svoje pacijente i to lekovima i vitaminima koji nisi u protokolu, ne drze se protokola, napustili su respiratore, NEMA umiranja, deca ne prenose i apeluju da se deca vrate u skolu i ostave na miru, osudjuju izolaciju u svakom smislu, apeluju da se ekonomija i zivot vrate u funkciju, napadaju Faucija i SZO u vezi cele agende, itd... , I NE NOSE MASKE Dosta govore o leku Hidroksihlorokin koji koriste, lek koji decenijama pomaze odlicno kod dosta teskih oboljenja, tvrde da su sve studije protiv tog leka LAZNE, sa ciljem da se lek i izlecivost sakriju - sto opet potvrdjuje planiranu agendu pandemije !! Hidroksihlorokin predlazu i kao jedinu i dovoljnu preventivu !!

ja

29.07.2020. 10:44

Ma da a kako u Hrvatskoj I Sloveniji nije ni bilo vanrednog stanja pa su i nekidan na samo 24 zaražena mere samoizolacije i dalje na snazi uz stroge kontrole. Znači jedna devojka je samo popričala sa poznanikom u prolazu i bila je zajedno sa svojom porodicom u kućnoj izolaciji 14 dana kada se ispostavilo da je poznanik zaražen..a mi na toliko zaraženih u danu i umrlih kao nigde u okruženju kao nemamo zakonske osnove da i zaraženi čak budu kontrolisani da li su u samoizolaciji..šta se čeka da svi pomremo

DW

29.07.2020. 11:46

Ko kaže da se ne izdaju rešenja sanitarne inspekcije onima koji su bili u kontaktu sa zaraženima? Izdaju se i policija doduše telefonski proverava one u samoizolaciji. Nego Kon bi opet da uvodi policijski čas.