Pet razloga zbog kojih je dobro da pređete na ljuto

Promo

02. 12. 2021. u 20:00

U PERIODU smo kada se i oni koji su na striktnom režimu ishrane i savesno vode računa o tome šta jedu, barem na kratko prepuste uživanju u zalogajima one hrane koje se tokom godine odriču.

Пет разлога због којих је добро да пређете на љуто

Foto: Promo

Ljubitelje ljutog obradovaće činjenica da su profesori sa Univerziteta Hardvard svojim dugogodišnjim naučim istraživanjem došli do zaključka da je ljuto dobro za nas i da pikantnu hranu treba često jesti, a ne izbegavati je. Naučnici veruju da je za to zaslužan bioaktivni sastojak ljutih začina – kapsaicin, koji ima brojne benefite po zdravlje.

Ono što malo ljudi zna o kapsaicin sastojku, koji se nalazi u svim vrstama ljutih paprika, je to da on ima pozitivno dejstvo na sledećih pet aspekata ljudskog zdravlja: blagotvorno deluje na karidovaskularni sistem, pomaže u smanjenju telesne težine, ublažava bol i povećava toleranciju na isti, jača imunitet i deluje protivupalno (reumatični artritis).

Dokazano je da crvena čili paprika smanjuje nivo holesterola i triglicerida. Pored toga, ona povećava sposobnost tela da rastvara fibrin, a to je vrlo bitna supstanca za stvaranje krvnih ugrušaka.

Foto: Promo

 

Ishrana u kojoj se češće konzumira ljuta paprika ima za cilj nižu stopu srčanih i mozdanih udara.

Takođe, istraživanje je pokazalo da su ljudi koji jedu pikantnu i ljutu hranu manje skloni gojenju, zbog toga što kapsaicin podstiče stvaranje topline u organizmu.

Ono što je jednako važno je to da ovaj sastojak pospešuje lučenje endorfina (prirodnog analgetika), koji pomaže u smanjenju bola. Sa druge strane, mnogi ljudi izbegavaju ljutu hranu zbog prejakog ukusa koji ume da izazove razne reakcije i tako sebi uskraćuju benefite koje čili paprika može da donese.

Međutim, rešenje postoji. Kada adekvatnu količinu čili paprike dodamo najkvalitetnijim komadima pilećih prsa sa malo kremaste pavlake ili najfinijim filetima premium Žutorepe tune dobijamo idealnu gastronomsku kombinaciju koja nije ljuta, već pikantna po ukusu gotovo svih, savršeno maziva i kvalitetna, baš kao dva nova ukusa Argeta namaza – Kokošija krem pikant i Tuna pikant.

Foto: Promo

 

Zahvaljujući najsavremenijim proizvodnim linijama, posebnom procesu toplotne obrade, potpuno reciklabilnoj ambalaži, isključivo prirodnim začinima i „BEZ“ formuli koja garantuje da proizvodi ne sadrže konzervanse, veštačke boje, pojačivače ukusa, palmino ulje i gluten, Argeta paštete su br. 1 mesne i riblje paštete u Evropi.

Ako se sve ovo uzme u obzir jasno je da „taman ljuto“ treba često da se nađe na meniju, a nema praktičnijeg, bržeg, ukusnijeg a pritom i veoma kvalitetnog načina da presečete rutinu i pređete na ljuto od novih Argeta ukusa.

Pikantne pauze na poslu, druženje sa prijateljima ili brzi lagani obrok sa porodicom neka postanu deo svakog dana u kome ćete uživati u kvalitetu i savršenom ukusu Kokošijeg krem pikant i Tuna pikant Argeta namaza.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DAVOS 2024: Ciljevi održivog razvoja kao put ka boljem svetu za sve