PREKO DECE KREIRAJU BUDUĆNOST: Deda Mraz, jedan od najvoljenijih dečjih likova, u reklami Norveške pošte prikazan kao homoseksualac

D. MATOVIĆ

27. 11. 2021. u 11:00

SAMO što se stišala bura posle najave da će novi Supermen biti gej, novogodišnja reklama norveške pošte otišla je korak dalje.

ПРЕКО ДЕЦЕ КРЕИРАЈУ  БУДУЋНОСТ: Деда Мраз, један од највољенијих дечјих ликова, у реклами Норвешке поште приказан као хомосексуалац

Foto: Printskrin

U njoj je najomiljeniji lik sve dece sveta, Deda Mraz prikazan kao homoseksualac! Rađena po ugledu na film "Kad je Hari sreo Sali", reklama prikazuje susret Deda Mraza i muškarca po imenu Hari, koji tokom godina viđanja za vreme dostavljanja poklona razvijaju ljubavnu vezu. Reklama se završava poljupcem, a ta njena poruka podelila je javnost širom planete.

Dok aktivisti, borci za prava i pripadnici LGBT zajednice ocenjuju da je reklama "snažna i dirljiva poruka inkluzije" i podsetnik da je u Norveškoj već 50 godina dekriminalizovan homoseksualizam, mnogo je onih koji nisu tako oduševljeni: "Ostavite Deda Mraza na miru! Njegova seksualizacija je pogrešna, nebitno je da li je gej ili strejt.

Reklama je jeziva i uznemirujuća", napisala je jedna korisnica "Tvitera".

- Pošta Norveške je prošle godine kritikovana baš zbog Deda Mraza, koji je u reklami bio ljut jer su mu oduzeli posao. Sad su odlučili da mu pomognu, da može da se posveti voljenoj osobi - kaže psiholog Zoran Milivojević, za "Novosti".

- Tom reklamom se homoseksualna propaganda spušta na nivo dece. Deda Mraz je ikona, deci se govori da će im on doneti poklon ako su bila dobra preko cele godine. Ta reklama je možda u norveškoj kulturi sasvim prihvatljiva, međutim, kod nas bi mnoge iritirala, pogotovu što se omiljena dečja ikona kontaminira seksualnim značenjem.

Foto Shutterstock

Pogledao sam reklamu i bilo mi je ružno da gledam dva matorca kako se ljube.

Milivojević smatra da je reklama norveške pošte samo deo globalne kampanje koja ide iz američkih i zapadnoevropskih kulturnih krugova.

- Mi bismo morali da gledamo kakve su posledice te kampanje kod nas - kaže nam Milivojević.

Ivan Negrišorac, Foto D. Dozet

- Supermena čitaju mladi, a u Deda Mraza ne veruju odrasli. Te poruke u kojima se na neki način normalizuje i promoviše homoseksualnost, što je suprotno našem kulturnom kodu, namenjene su deci. Danas se vodi bitka za decu, jer oni koji formiraju njihove stavove odlučuju kakvi će biti odrasli za 20 godina. Preko dece se utiče na budućnost, a onda određene grupe promovišu svoje vrednosti i poglede na svet. Deca su zbunjena. To je širi pristup koji poziva sve na pravo da odaberu ne samo seksualnu orijentaciju, nego i pol. To ometa njihov razvoj. Šveđani su upravo konstatovali negativne efekte kod jedanaestoro dece koja su se opredelila da promene pol. Naši roditelji treba da znaju da svoje vrednosti i poglede na svet treba da prenose deci, a ne da čekaju da im to uradi neka nevladina organizacija u programu kroz koji će dete proći i u vrtiću i u školi.

Promena Deda Mrazove seksualnosti, književnika Ivana Negrišorca ne čudi.

- To je prirodna stvar - kaže nam.

- Svet ide prema sunovratu i može se logično očekivati da se sve vrednosti ovog sveta pogaze. Mnogo toga je već izgaženo, a ono malo što je preostalo treba da bude u blatu. To je strategija one duhovne snage koja vodi savremeni svet.

Zoran Milivojević, Foto M. Anđela

Deda Mraz se, inače, svake godine ponovo osmišljava kako bi odgovarao određenim ciljevima, od njegovog klimatskog aktivizma do međurasnog gej braka. Ali, to nije jedina praznična tradicija koja se menja kako bi bila politički korektna. Popularne božićne pesme su kritikovane zbog navodno seksističkih tekstova.

- U skladu sa razvijenošću zemlje i u skladu sa umetničkim slobodama, mislim da je to legitimno. Pitanje je kako bi se to gledalo u nekom drugom društvu - kaže nam pisac Igor Marojević.

OMILjENI JUNACI NA UDARU

SUPERHEROJI i crtani junaci iz osamdesetih su na udaru. Pepe le Tvor je ukinut nakon što je optužen za navalentnost, jer je spopadao mačku u koju je zaljubljen. Kompanija "Dizni" je spremila upozoravajuće napomene uz crtaće "Dambo", "Knjiga o džungli", "Petar Pan", "Maza i Lunja". Čak su i filmovi i televizijske serije nestajale sa striming servisa, jer "nisu u skladu sa vremenom". Na crnoj listi našle su se i čuvene "Mućke".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)