GRAD ŽRTVA TUĐMANOVE MRŽNJE: Pre 30 godina u razrušeni Vukovar ušle jedinice JNA i oslobodile zatočene civile

B. SUBAŠIĆ

18. 11. 2021. u 07:30

KOMANDANTI hrvatskih paravojnih snaga u Vukovaru predali su se pripadnicima JNA pre 30 godina, 18. novembra 1991, čime su teške borbe za grad okončane posle 87 dana.

ГРАД ЖРТВА ТУЂМАНОВЕ МРЖЊЕ: Пре 30 година у разрушени Вуковар ушле јединице ЈНА и ослободиле заточене цивиле

Foto Arhiva "Novosti"

Jedinice tada jedine regularne vojske JNA i teritorijalne odbrane, popunjene uglavnom Srbima, ušle su u ruinirani grad na Vuki i iz podruma oslobodile izmučene civile, pretežno Srbe, koji su pre rata bili većinsko stanovništvo gradskog centra Vukovara i mlade vojnike JNA okružene u kasarni. Vukovarski Srbi su se u podzemlju skrivali od artiljerijskog bombardovanja i strepeli od novoustaških zločinaca, koji su upadali i u skloništa, terorisali ih i ubijali.

Foto D. Dozet

Borbe za Vukovar smatraju se "poslednjom bitkom za Jugoslaviju". Duga opsada Vukovara i žrtve nisu bile posledica snage hrvatskih snaga i brojnih "pasa rata" iz inostranstva, već masovne izdaje u JNA. Tek u oktobru 1991. je primećeno da je neko iz vojnog vrha "zaboravio" na put kojim su iz Vinkovaca neprestano dolazile sveže hrvatske snage, teško naoružanje i municija. U oktobru 1991. Novosadski korpus je zatvorio taj kanal i sprečio da u Vukovar uđu tenkovi koje su Hrvati zaplenili u Varaždinskom korpusu. Grad je tada zaista zatvoren u obruč i Tuđmanovi bojovnici su se ubrzo predali.

Foto N. Fifić

Vukovar je suštinski bio žrtva Franje Tuđmana, koji je želeo da se osveti gradu u kojem je ratnohuškački HDZ katastrofalno poražen na izborima 1990. Vukovarci: Srbi i jugoslovenski orijentisani Hrvati tada su masovno glasali za Socijaldemokratsku partiju Hrvatske, koja se protivila izbacivanju Srba iz hrvatskog ustava i nasilnoj scesiji. Kao odgovor, po Tuđmanovoj naredbi, Gojko Šušak i Tomislav Merčep počeli su intenzivno naoružavanje lokalnih ekstremista i dovođenje ustaških grupa, koje su započele teror i ubijanje Srba. Posledice su bile nacionalno homogenizovanje i rat.

Danas pomen poginulima

U CRKVI Svete Petke u Sremskoj Kamenici, danas u 15 časova biće služen pomen svim Srbima poginulim tokom rata u Vukovaru 1991. Prema tradiciji, biće održana Liturgija za sve srpske teritorijalce poginule na ulicama i prilazima Vukovaru, a u Kamenici će se okupiti i nekadašnji Vukovarci koji su morali da napuste grad na Vuki pre njegovo reintegracije u Hrvatsku. D. V.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

NELE I OKI PORUČUJU „STRUJU ŠTEDI“: Evo u čemu je ključ za osvajanje fiće