PREGURAĆEMO MI OVO: Marija (22) i Lazar (16) iz Zemuna ostali sami, reči hrabre devojke diraju u srce

S. VIDAČKOVIĆ

17. 11. 2021. u 08:00

PRE samo mesec dana, Marija (22) i Lazar (16) Milošević iz Zemuna nisu ni slutili da će u ovako kratkom roku ostati bez cele porodice - petoro Miloševića! Korona je odnela njihovu majku Svetlanu (46), oca Dejana (46), baku Mirjanu i dedu Dragoslava, koji je preminuo pre tri dana. U istom periodu izgubili su i prabaku, ali ona nije bila zaražena koronom.

ПРЕГУРАЋЕМО МИ ОВО: Марија (22) и Лазар (16) из Земуна остали сами, речи храбре девојке дирају у срце

Foto: Foto: N. Skenderija/Printscreen/Pink

Marija, studentkinja druge godine Medicinskog fakulteta, i Lazar, učenik Zemunske gimnazije, ostali su potpuno sami, bez ikakvih primanja i prihoda. Ova hrabra devojka, i pored tragedije koja ju je snašla, smogla je snage da za "Novosti" progovori o najtežem periodu koji je pokosio Miloševiće, a počeo je sredinom septembra.

- Prvo se razboleo deka, tatin tata, 15. septembra - kaže Marija. - Svi živimo u istom dvorištu, samo u odvojenim kućama. Dva dana posle njega, razbolela se baka, pa tata, koji je odmah prešao u drugu kuću kako bi se izolovao, tako da nismo imali kontakt s njim. Mama je bila pozitivna na koronu tri dana posle tate. Nakon nekoliko nedelja, 7. oktobra svi zaraženi su bili u bolnici na Zvezdari. Mama je bila vakcinisana, radila je kao gerontološka sestra a tata, vozač u Hitnoj pomoći nije primio cepivo.

Baka Mirjana je preminula prva, 13. oktobra, posle tri dana i majka Slađana, a 26. oktobra i otac Dejan. U međuvremenu, od korone se razbole i šesnaestogodišnji Lazar, koji je hospitalizovan u KBC "Dragiša Mišović", baš na dan kada je njegova mama izgubila bitku sa opakim virusom. Srećom, Lazar se oporavio, izašao iz bolnice i sada je sa Marijom. Jedno drugom su najveća podrška u ovim teškim momentima, kada su oboje ostali u praznoj kući. Iako je deda Dragoslav preboleo koronu, poslednjih nedelja bio je u bolnici, jer se nalazio u stanju šoka zbog zle igre sudbine, zbog koje je za nekoliko dana ostao bez supruge, sina i snaje. Preminuo je u nedelju.

- Nismo očekivali da će deka preminuti. Mislili smo da će bar jedan stariji član porodice preživeti - iskrena je Marija. - Brat je sada dobro, oporavio se, hvala Bogu pa je na vreme otišao u bolnicu i bio je tamo svega nedelju dana. On je sad u osetljivim godinama, ja sam maksimalno uz njega dok prolazimo kroz sve ovo. Razgovarali smo i sa psihologom, primetila sam da nam je to oboma pomoglo, malo nam je lakše. Preguraćemo mi ovo sve. U ovim teškim trenucima najvažnija je baš ta podrška porodice i prijatelja.

Foto: Printscreen/Pink

Teška sudbina porodice Milošević potresla je mnoge. Znajući da su brat srednjoškolac i sestra studentkinja ostali bez ikakvih primanja, javili su se mnogi dobri ljudi, nudili su pomoć i uplaćivali novac. Takođe, Mariji i Lazaru pomoći će i Grad Beograd. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da ga je pogodila vest da su Marija i Lazar sada sami, jer je ostatak porodice odnela korona. Prema njegovim rečima, Gradska opština Zemun obezbedila je pomoć za njih, a Gradski centar za socijalni rad sprovešće sve zakonom predviđene postupke od dobijanja starateljstva za Mariju do obezbeđivanja jednokratne i svake druge kontinuirane pomoći koja im pripada.

- Narednih dana sastaću se sa Marijom i Lazarom kojima će Grad obezbediti i dodatnu pomoć preko Fondacije za decu i mlade Beograda. Grad Beograd će pomagati Mariju i Lazara kako bi imali normalno odrastanje kao i svi drugi mladi ljudi u našem gradu. Sada smo mi porodica Marije i Lazara. Oni nikada neće biti sami - napisao je Goran Vesić na "fejsbuku".

ČETRDESETODNEVNI POMEN

JOŠ se ne zna kada će biti sahrana dede Dragoslava. Kako nam je rekla Marija, organizacija ispraćaja je sada komplikovana, jer gotovo da nema slobodnih termina za sahranu na grobljima.

- Trudimo se da to što pre završimo. Sledeće nedelje obeležićemo četrdesetodnevni pomen tati, mami, baki i prabaki, pa sad tražimo način da to organizujemo - ističe Marija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije