DECA OPONAŠAJU DIGITALNE NAVIKE RODITELJA: Novo istraživanje kompanije Kaspersku donosi zabrinjavajuće rezultate

V.C.S.

15. 11. 2021. u 20:54

NOVO istraživanje kompanije Kaspersky pokazalo je da postoji direktna veza između vremena koje roditelji i deca provode na uređajima.

ДЕЦА ОПОНАШАЈУ ДИГИТАЛНЕ НАВИКЕ РОДИТЕЉА: Ново истраживање компаније Касперску доноси забрињавајуће резултате

Foto: Depositphotos

Podaci pokazuju da 82 odsto odraslih i 70 odsto dece svakodnevno provode najmanje tri sata na gedžetima i da će deca najverovatnije oponašati digitalne navike svojih roditelja.

Ako vide da roditelji konstantno koriste uređaje, takvo ponašanje smatraće normom i provoditi puno vremena onlajn. Većina dece i odraslih - po 48 odsto, koriste uređaje gotovo isto vreme tokom dana, između tri i pet sati. Kada roditelji provedu manje od dva sata dnevno na uređajima, u 80 odsto slučajeva to rade i njihova deca, i obrnuto. U samo 19 odsto slučajeva deca čiji roditelji koriste gedžete više od dva sata dnevno, čine to kraće.

Istovremeno, deca čiji roditelji redovno koriste uređaje, troše više vremena ispred ekrana na različite digitalne navike, tvrde istraživači. Na primer, oni provode dodatnih 39 minuta onlajn tokom obroka. Slanje poruka tokom razgovora oduzima im u proseku 41 minut ispred ekrana, a deljenje porodičnih fotografija na društvenim mrežama još 31 minut dnevno.

Istraživanje je sprovedeno u septembru ove godine i u njemu je učestvovalo 11.000 ispitanika. Istraživanje je uključivalo odrasle koji žive sa svojom decom starom između 7 i 12 godina.

BONUS VIDEO:

KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...