DELTA PLUS SOJ PRED VRATIMA: Virus registrovan u komšiluku - pitanje trenutka kada će se proširiti dalje

B. RADIVOJEVIĆ

06. 11. 2021. u 07:00

NOVI delta plus soj virusa korona je pred vratima, s obzirom na to da je u susednoj Hrvatskoj potvrđen prvi slučaj, i samo je pitanje vremena kada će se proširiti. Profesor dr Tatjana Jovanović, virusolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, potvrdila je u petak za "Novosti", da delta plus soj kod nas nije izolovan.

ДЕЛТА ПЛУС СОЈ ПРЕД ВРАТИМА: Вирус регистрован у комшилуку - питање тренутка када ће се проширити даље

Foto EPA

U Hrvatskoj je prvi slučaj delta plus soja registrovan u Čakovcu. Možda je baš novi soj odgovoran za to što je u Hrvatskoj sa gotovo upola manje stanovnika, u petak potvrđeno više slučajeva infekcije koronom nego u Srbiji.

- Među delta sojevima koji su dominantni kao uzročnici infekcije, i kod nas je sekvenciran delta soj varijante AY.4.2, što znači da je u našoj sredini virulentniji soj, koji se mnogo brže i lakše prenosi - rekla je direktorka međimurskog Zavoda za javno zdravstvo primarijus dr Marina Pauerl Pal.

Nova mutacija delta varijante virusa korona dosad je otkrivena u 42 zemlje.

- Redovno obrađujemo uzorke iz svih krajeva Srbije i apsolutno je dominantna delta varijanta virusa korona, novi delta plus soj još nismo izolovali - kaže profesorka Jovanović. - Delta soj nam pravi velike probleme, brže se prenosi, zarazniji je, izaziva teške kliničke slike, probija imunitet, pa se inficiraju i kompletno vakcinisani, s tim što srećom uglavnom imaju blagu formu bolesti.

U zemljama gde je laboratorijski potvrđena varijanta delta plus u cirkulaciji do sada nisu otkriveni specifični simptomi koje bi eventualno izazivao ovaj soj virusa.

Britanske zdravstvene vlasti su klasifikovale soj delta plus kao "varijantu pod istragom", nakon što su britanski naučnici rekli da se čini da je 10 do 15 odsto prenosiviji od originalne delta varijante korone. Naučnici, smatraju da delta plus soj može imati "prednost" u odnosu na izvornu deltu. Već u ranom stadijumu zahvata pluća, što posledice već čini ozbiljnijim i povećava šanse za težu kliničku sliku, a odgovor antitela je potencijalno manji.

Zabrinutost naučnika proizilazi iz činjenice da delta plus ima mutaciju koja je pripisana beta verziji - izbegavanje imuniteta koji obezbeđuje vakcina, a i zbog ponovne infekcije, jer postoje izveštaji da kokteli antitela ne deluju kod pacijenata sa novim sojem.

Većina simptoma delta plus soja je slična delti - suvi kašalj, umor ili temepratura. U ranom stadijumu zahvata pluća, inficirani imaju kratak dah i probleme sa disanjem, uporni kašalj, gastrointestinalne probleme, mogući su osip na koži i alergije, suve ili suzne oči, kao i gubitak apetita i mučnina.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024