KOLIKO JE OPASAN ZEMLJOTRES U MLADENOVCU: Seizmolozi otkrivaju - Šta je dovelo do njega i očekuju li nas još jači potresi?

Novosti online

31. 10. 2021. u 20:11

TREĆI od tri zemljotresa koji su pogodili u subotu Mladenovac je najjače podrhtavanje tla u Srbiji ove godine sa izmerenih 3,7 stepeni Rihterove skale, a seizmolozi podsećaju da je to u posledne dve decenije najveći zemljotres u okolini Beograda.

КОЛИКО ЈЕ ОПАСАН ЗЕМЉОТРЕС У МЛАДЕНОВЦУ: Сеизмолози откривају - Шта је довело до њега и очекују ли нас још јачи потреси?

Foto: Printskrin EMSC

Zato, kako kažu, neophodno je pratiti situaciju pošto će naredni dani pokazati kako će se razvijati seizmološke aktivnosti u region Mladenovca.

Kako piše „Blic“, nijedan od tri zemljotresa na sreću nije izazvao oštećenja u Mladenovcu iako je poslednji u subotu oko 23.30 sati proizveo tutnjavu nalik vozu zbog čega su mnogi građani izleteli napolje. Zemljotres se osetio i u okolnim mestima: Granice, Velika Krsna, Dubona, Nemenikuće, Međulužje, Bataševo, Vlaška, Sopot...Ali i u Smederevu.

Podsećanja radi, najpre je u subotu ujutru u 8.13 sati zabeležen zemljotres magnitude 2,6 jedinica Rihterove skale, da bi se u 10.30 ponovo zatreslo tlo. Konačno, pola sata pre ponoći usledio je najjači udar.

Foto: Printskrin

Zemljotres u subotu uveče bio jači nego što se kasnije ispostavilo

U Republičkom seizmološkom zavodu ističu da je, prema prvim pokazateljima, zamljotres u subotu uveče u Mladenovcu bio i jači nego što se kasnije ispostavilo.

- U prvi mah automatski instrumenti su pokazali da je udar bio 3,9 stepeni Rihterove skale, ali je nakon finalne obrade registrovano 3,7 stepena. To nije zemljotres koji izaziva oštećenja, ali građani mogu da ga čuju i osete pošto proizvodi tutnjavu i dovodi do zveckanja kućnih instrumenata koji nisu pričvršćeni – naglašavaju u ovom zavodu.

Kako kažu, ne postoji mogućnost da se predvidi da li će nakon serije od tri zemljotresa doći do novog udara u region Mladenovca.

- Jedino što možemo da poručimo građanima je da u ovakvim situacijama budu smireni i ne paniče. Ponavljamo ovo nisu bili zemljotresi koji izazivaju oštećenja – apostrofiraju u Republičkom seizmološkom zavodu.

NAJJAČI ZEMLjOTRESI U 2021.

* 30.10 - Mladenovac 3,7 stepeni Rihterove skale

* 4.9. - Novi Pazar 3,4

* 25.8. - Mladenovac 2,4
* 17.8. - Kuršumlija 3,0
* 15.8. - Bajina Bašta 3,3
* 10.5 - Valjevo 3,0
* 17.2. - Mladenovac 1,7
* 25.1. Kragujevac 3.4

Naredni dani ključni - bolje što je bilo tri zemljotresa

Kako će se seizmološke aktivnosti razvijati u okolini Mladenovca pokazaće naredni dani.

- Ova tri zemljotresa u kratkom periodu pokazala su da je to područje u okolini Beograda ponovo oživelo posle 20 godina nakon zemljotresa u Barajevu koji je 2001. godine iznosio, takođe, 3,7 stepeni Rihtera. Poslednji zemljotres u Mladenovcu je najjači zemljotres od onih koji ne izazivaju oštećenja. Serija zemljotresa svedoči da se na tim južnim padinama Kosmaja sakupilo seizmičke energije – ističe seizmolog Slavica Radovanović.

Ona podvlači da bi zbog toga trebalo biti oprezan u narednom periodu.

- Svakako da je bolje što smo imali tri ovakva zemljotresa nego samo jedan jak. To pokazuje da postoji normalan razvoj seizmičke energije. Naredni dani otkriće u kom smeru će se odvijati situacija. Od zemljotres au Barajevu početkom ovog veka nismo imali zemljotres takve magnitude u okolini Beograda. To znači da je taj prostor južno od Beograda oživeo i da ga treba pratiti – ocenjuje Radovanović.

Foto: Printskrin EMSC

 

Najjači zemljotres u Beogradu bio pre skoro 100 godina

Ipak, nemoguće je predvideti šta će se događati, slaže se seizmološkinja sa Republičkim seizmološkim zavodom.

- Podsetiću da je pre zemljotresa 1922. godine od čak šest stepeni Rihterove skale zabeležen 1918. Godine zemljotres kod mesta Babe. Kada je reč, o zemljotresima istorija ne mora da se ponavlja. Videćemo da li je ovo samo prolazna stepenica i da li će udariti jači zemljotres – zaključuje Radovanović.

U Mladenovcu su ove godine zabeležena još dva zemljotresa. Jedan 17. februara kada je izmeren udar od 1,7 stepeni Rihterove skale, a drugi 25. avgusta magnitude 2,4. Inače, ove godine najviše zemljotresa registrovano je na području Bora i Majdanpeka iako ti udari tla nisu bili među najjačima.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)