ZIMA NAM STIŽE RANIJE? Meteorolog Čubrilo saopštio najnoviju vremensku prognozu - od 28. oktobra se naglo menja temperatura

Novosti onlajn

17. 10. 2021. u 11:42

OD nedelje pretežno sunčano i prijatno jesenje vreme, ali uz hladna jutra.

ЗИМА НАМ СТИЖЕ РАНИЈЕ? Метеоролог Чубрило саопштио најновију временску прогнозу - од 28. октобра се нагло мења температура

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ciklon koji je u proteklim danima nad jugoistokom i delom središnjih prostora regiona donosio povremene padavine odmiče dalje na istok i njegov uticaj danas slabi, dok sa zapada jača greben anticiklona, saopštio je Marko Čubrilo profesor geografije i zaljubljenik u meteorologiju.

Danas će biti suvo i stabilno vreme, a stabilizacija bi trebao da potraje do oko 21. oktobra.

Jutra će zbog više vedrine biti hladna, posebno do srede i veći deo regiona će imati barem prizemne mrazeve, dok će ponegde, posebno u planinskim kotlinama, visoravnima i duž rečnih tokova gde se javi magle biti mraza i na 2m do oko -3 stepena Celzijusa. Dnevni maksimum u postepenom porastu.

Od danas bi temperatura trebalo da se kreće od 11 do 17 stepeni Celzijusa, a oko četvrtka sledeće nedelje između 14 i 23 stepena Celzijusa. Vetar će uglavnom biti slab, prvo severozapadni, a zatim južni.

- Oko 22. oktobra  trenutno oba modela simuliraju tipičan jesenji, hladan, front koji bi doneo prolazno naoblačenje sa kišom, jakim severozapadnim vetrom i zahlađenjem te bi u noći ka suboti i u subotu pre podne snežna granica bila na oko 900mnv. Temperature bi opale, te bi se za naredni vikend maksimumi kretali od 6 do 13 stepeni Celzijusa - rekao je Čubrilo.

Oko 25. oktobra  se očekuje stabilizacija, ponovo uz hladna i maglovita jutra dok bi tokom dana maksimum bio od 12 do 18 stepeni Celzijusa. Trenutno oba modela posle 28. oktobra simuliraju novo pogoršanje i zahlađenje sa padavinama.

Ukoliko se ovakve simualcije održe, ove jeseni neće biti tipičnog "Miholjskog leta" sa dužim periodom toplog i suvog vremena i maksimumi na kopnu neće prelaziti 24 stepena Celzijusa. Ipak u periodu od 18. do oko 28. oktobra bi temperature uz prolazno pogoršanje i zahlađenje oko 22. oktobra uglavnom bile dosta prijatne.

Za sada svi parametri upućuju na zimu oko proseka, koja bi mogla početi malo ranije nego proteklih godina.

Još jedna vrlo zanimljiva situacija se tiče trenutnog stanja polarnog vrtloga koji u ovom momentu ima prosečno stanje za ovaj deo godine, ali ECMWF i GFS simuliraju da bi krajem oktobra u delovima stratosfere moglo doći do ranog zagrevanja koja bi uslovilo dislokaciju jezgra polarnog vrltoga prema Skandinaviji i zapadnom Sibiru, što sugeriše da bi ovo rano zagrevanje moglo biti nad Kanadskim delom Arktika.

Ukoliko bi se ono zaista i desilo i uslovilo izemeštanje i slabljenje polarnog vrltoga ovako rano u hladnoj sezoni to bi mogao biti jedan od uzroka ranog početka niskih temperatura tokom novembra.

- Opet, reč je o prognozi koja je na preko 10 dana kao i svaka druga prognoza nepouzdana, ali je sigurno signal koji treba pratiti jer dugoročni modeli poput CFSV2 modela za početak novembra imaju opšti signal za hladnije vreme od poseka nad našim delom Evrope. Što se narednih dana tiče, pred nama je lepši deo jeseni, ali uz hladna i maglovita jutra, dok je oko 22. oktobra moguće prolazno pogoršanje - objasnio je Čubrilo.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SVETSKI DAN NAUKE ZA MIR I RAZVOJ: Prilika da se podigne svest o izazovima sa kojima se suočavamo u savremenom svetu