SLUĐUJU I PORODILJE DA ODBIJU VAKCINU: Lekari upozoravaju da su sve žene umrle u Srbiji od korone pre ili posle porođaja bile nevakcinisane

B. RADIVOJEVIĆ

13. 10. 2021. u 09:00

CRNI korona-niz je nastavljen smrću Jelene D. (26) iz Beograda, koja je preminula od posledica kovida 19 u Vojnomedicinskom centru "Karaburma", tri meseca posle porođaja.

СЛУЂУЈУ И ПОРОДИЉЕ ДА ОДБИЈУ ВАКЦИНУ: Лекари упозоравају да су све жене умрле у Србији од короне пре или после порођаја биле невакцинисане

Foto AP/ ilustracija

Jelena je dosad 11. žrtva zaraze među trudnicama i porodiljama u Srbiji. Ni ona, kao ni preminule pre nje, nije bila vakcinisana, a u bolnicu je stigla u stanju u kojem više nije bilo pomoći.

Doktor Ivo Udovičić, komandant VMC "Karaburma", ispričao je juče za "Novosti" da su se lekari pet dana borili za Jelenu:

- Stigla je u bolnicu 5. oktobra, od kuće su je dovezli. Pluća su joj bila potpuno razorena.

Odmah je smeštena u intenzivnu jedinicu, priključena na respirator. Sve smo pokušali.

Nije bilo spasa. Preminula je 10. oktobra. Imamo i dokaz da nije bila vakcinisana, neko joj je, nažalost, pogrešno savetovao da zbog trudnoće ne prima vakcinu. Lečila se kod kuće. Možda stanje i nije u početku bilo loše, a onda se naglo iskomplikovalo. Takav je kovid 19.

Njena devojčica danas puni tri meseca. Bez majke. Jelenin suprug Kosta potvrdio je juče da nisu ni slutili da bi moglo da se dogodi ono što se u nedelju, nažalost, dogodilo. Prvo je on bio pozitivan. To je saznao 26. septembra i hteo je da iz Mirjeva, gde žive, ode u rodni Čačak, da se izoluje. Jelena mu nije dala. Strahovala je da ne inficira baku od 80 godina.

- Dva dana kasnije, 28. septembra, i Jelena je bila pozitivna. U kovid-ambulanti rekli su joj da je dobro, dali vitamine, ne i antibiotike. Sama je za svaki slučaj uzela "hemomicin". Kada je počela pomalo da kašlje i da otežano diše, opet je otišla u kovid-ambulantu, stavili su je dva sata na kiseonik, pustili kući i rekli da ide da uradi laboratorijske analize - ispričao je Kosta medijima.

Jeleni je, kaže, kasnije tog dana skočila temperatura, ali je spala čim je uzela "paracetamol". Sutradan je iz kovid-ambulante javila da je ostala na kiseoniku i da će da je prebace na VMC, ali da je dobro. To je poslednji put da su razgovarali. Sutradan su Kosti iz VMC rekli da ima obostranu upalu pluća, da je intubirana...

Muž preminule porodilje potvrdio je da su joj lekari govorili da se ne vakciniše ni u trudnoći, a ni posle porođaja. Ni on nije vakcinisan.

- Ovo je katastrofa šta nam se događa, gotovo da nema dana da ne izgubimo jednu trudnicu ili porodilju - kaže dr Udovičić.

- Došli smo u alarmantnu situaciju. Trudnice i porodilje su u posebnom strahu, i u posebnom povećanom riziku od komplikacija korone, a neko sakriven iza portala i raznih društvenih mreža to zloupotrebljava i pogrešno ih savetuje da se ne vakcinišu. To je za krivičnu odgovornost.

Profesor dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKCS i predsednik Udruženja ginekologa, kaže za "Novosti", da tragedije koje se događaju nisu slučajne.

- Stavovi su jasni, i u svetu, i kod nas, svi centri za prevenciju izdali su jasne smernice da je poželjno da se vakcinišu sve trudnice, i da to nije kontraindikovano - kaže prof. Stefanović.

- Jedina je razlika što neki centri vakcinaciju preporučuju posle prvog tromesečja, kada se formiraju organi ploda, a neki od samog početka trudnoće. Trudim se da razumem zabrinutost trudnica za vakcinu, ali jasno je da je takva bojazan iracionalna, da nije zasnovana ni na čemu što je dokazano. Nažalost, ima i doktora koji odvraćaju trudnice od vakcinacije.

Dr Aleksandar Stefanović, Foto Tanjug

Preporuke koje je izdao Institut za javno zdravlje Srbije o potrebi vakcinacije i u trudnoći pisane su, kaže prof. Stefanović, na bazi svetskih iskustava i multicentričnih studija koje su pokazale da nema štetnih posledica primene antikovid-vakcine u trudnoći.

- Trudnoća je stanje zbog kojeg su žene inače osetljivije na zarazu, a videli smo nažalost da je i klinička slika kovida kod trudnica teža: veće su potrebe za hospitalizacijom, kiseonikom, mehaničkom potporom - priča prof. Stefanović.

Dr Ivo Udovičić, Foto Tanjug

- Cirkulacija delta soja je velika, mi imamo veliki procenat nevakcinisanih, i veliki je rizik da i trudnice obolevaju. Znamo da je trudnoća stanje smanjenog imuniteta, organizam tako reaguje da ne bi bio odbačen plod, pa je i otpornost žena u trudnoći manja, ne samo na kovid, nego i na druge zarazne i nezarazne bolesti.

Foto Ilustracija V. N.

Bitku izgubilo 53 obolelih

VIRUSOM korona u poslednja 24 sata zaraženo je još 6.930 osoba, od 23.660 testiranih, a preminulo je 53 obolelih, dvoje više nego dan ranije. Na respiratoru je 269 pacijenata.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice