SVET POŠTUJE MOĆNE VOJSKE: 10. Sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2021" ostavlja snažan utisak na posetioce

R. DRAGOVIĆ

13. 10. 2021. u 09:11

OSNOVNI cilj Srbije je očuvanje mira i stabilnosti. U svetu interesa nema milostinje za slabe, već poštovanje postoji samo za snažne.

СВЕТ ПОШТУЈЕ МОЋНЕ ВОЈСКЕ: 10. Сајам наоружања и војне опреме Партнер 2021 оставља снажан утисак на посетиоце

Foto Z. Jovanović

Važno je zato da razvijamo našu odbrambenu sigurnost kako ne bismo bili ugroženi. Zato ćemo nastaviti da razvijamo namensku industriju, čiji su proizvodi dostupni i kupcima iz sveta.

Otvarajući 10. po redu Sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2021", ovo je juče poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Posle ceremonije otvaranja, šef države, u prisustvu vojnog vrha, obišao je domaće i strane izlagače u halama Beogradskog sajma.

- Čestitam organizatorima sajma, na kome pored domaćih izlagača, imamo i "Erbas", čak 25 preduzeća iz Rusije, najznačajnije kompanije iz Kine i niz drugih gostiju - rekao je predsednik Vučić, koji je pohvalio rezultate domaćih oružara:

- Hvatamo korak sa svetom, a prilagođavamo se zahtevima vremena, pa čak idejama idemo i u budućnost. Dokaz za to su borbena vozila koja izlaze iz naših fabrika u Priboju, Kragujevcu, kao i sredstva iz svih drugih pogona.

Šef države posebno se interesovao za familije borbenih vozila, raketni program, kao i opremu namenjenu vojnicima.

Najveće interesovanje na otvaranju "Partnera" izazvala je, očekivano, promocija novog borbenog vozila koje je u saradnji sa preduzećima namenske industrije razvila kompanija "Jugoimport SDPR". Osim što je njegovim imenom "Lazanski" odata počast nedavno preminulom novinaru i diplomati, domaća industrija došla je do moćnog sredstva koje mnogi već vide u Vojsci Srbije, ali i u stranim armijama.

Foto Z. Jovanović

- Lazanski je potpuno novi projekat, razvijen na platformi vozila "dušan", na kome već duže vreme radimo. Reč je o vozilu visoke oklopne zaštite, koja je tek nešto niža od tenka, kao i moćnog naoružanja. Temelj njegove ubojnosti jeste kupola sa topom kalibra 57 milimetara. To je oružje kakvo se ne sreće često na točkaškim platformama. Naša je gotovo jedinstvena, velike mase i nosivosti, bazirana na autentičnom sistemu nezavisnog vešanja - objasnio je, za "Novosti", Bogdan Dimitrijević, jedan od konstruktora vozila "Lazanski".

Novi oklopnjak može da transportuje najmanje 10 vojnika, ima mogućnost da nosi više tipova raketnog naoružanja, a već je u toku razvoj amfibijske verzije, koja će brzo biti završena.

POSETA Sajam traje još sutra, Foto Z. Jovanović

Domaća namenska industrija prikazala je nove verzije "lazara", naoružane topovima i teškim mitraljezima, kao i niz raketnih projekata razvijenih za potrebe domaćeg vazduhoplovstva. Ovogodišnji "Partner" doneo je i najavu kupovine većeg broja "Erbasovih" helikoptera H145M, kao i dva transportna aviona C-295, koja će Srbija kupiti od španskog proizvođača, koji je deo koncerna "Erbas".

Noviteti srpskih oružara

Domaću promociju juče je dobila i nova "jugoimportova" teška puška kalibra "šarac 99" 20 milimetara, dometa čak do četiri kilometra, sistem bespilotnih letelica "gavran 145", najnovije verzije haubice "nora" i oklopnog vozila "miloš", kao i protivoklopni raketni sistem generacije NOVA, velikog dometa.

Laza bi bio ponosan

MIROSLAV bi bio ponosan na novo vojno vozilo - rekla je juče Tamara Lazanski, udovica pokojnog novinara, koja je zajedno sa sinom juče prisustvovala promociji novog oklopnjaka.

Na počasnom mestu - boku vozila istaknuta je tabla sa njegovim potpisom.

- To je potpis iz njegovog pasoša. Da je danas ovde bilo bi mu drago. On je celog života posećivao ovakve događaje - rekla je Tamara Lazanski.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)