"MOJ GORAN NI METAK NIJE ISPALIO": Sonja Stanišić za "Novosti" - supruga Srbina osuđenog za navodne ratne zločine na Kosovu o sramnoj presudi

D. ZEČEVIĆ

07. 10. 2021. u 09:30

MOJ suprug ni mrava nije zgazio. On mi je posle hapšenja kazao - "kako sam ratni zočinac, kada metka nisam opalio".

МОЈ ГОРАН НИ МЕТАК НИЈЕ ИСПАЛИО: Соња Станишић за Новости - супруга Србина осуђеног за наводне ратне злочине на Косову о срамној пресуди

NEPRAVDA Sonja i Goran Stanišić, Foto Arhiva

Kroz suze, ovako, za "Novosti", započinje priču Sonja (53), supruga Gorana Stanišića (55) kojeg je Osnovni sud u Prištini prekjuče osudio na 20 godina zatvora zbog navodnog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. I dok objašnjava da su živeli u Slovinju kod Lipljana, gde je do 1999. godine bilo oko 70 srpskih domaćinstava, Sonja ističe da su se, kako sa Srbima, dobro slagali i sa komšijama Albancima.

- U tom selu, gde sam se udala, živela sam 12 godina, do ratnih dejstava. Bili smo jedno od uglednijih domaćinstava na koje niko nije mogao da uperi prstom. Dobili smo troje dece, a potom smo, kao i većina Srba, krenuli u izbeglištvo. Tamo nam je ostalo veliko imanje i kuća koju su srušili - dodaje Sonja i dodaje da ne želi da se pričom pravda, jer zna da je njen suprug nevin i da to znaju i njihove komšije Albanci, ali da to jedino ne žele da prihvate pravosudni organi na Kosovu.

- Oni su rešili da osude nekog Srbina, a moj suprug im je dobro došao jer je rođen i živeo u selu gde je za vreme rata bilo sukoba sa Albancima. A to što moj suprug sa tim nema veze, to njima kao da nije bitno - nastavlja priču ova žena, majka odrasle dece, dve kćerke i sina, koje su ona i suprug podizali u raseljeništvu.

Osim Goranovih sestara koje i dalje žive na KiM, u okolini Gračanice žive i Sonjini roditelji, kao i brat i sestra.

- Često smo, od kada smo izbegli, odlazili na Kosmet, da obiđemo imanje i rodbinu. Sve do 20. juna 2019. kada su na administrativnom prelazu Jarinje rekli Goranu da ga sprovode u stanicu u Kosovskoj Mitrovici, navodno zbog nekog prekršaja - priseća se Sonja. - Ostala sam u autu, ali kako se nije vraćao, saznala sam da je uhapšen i od tada se nalazi u zatvoru visokog rizika u Grdovcu kod Podujeva.

Priča nam da su se iselili zbog dece, jer nisu želeli da detinjstvo provode u strahu. Dodaje i da je njen suprug priželjkivao da se vrate.

- Neosnovanim hapšenjima i presudama kosovske vlasti jasno stavljaju svim Srbima do znanja da ne smeju da se vrate, a time zastrašuju i sve ostale raseljene, šaljući im poruku da mogu tako proći - kaže Sonja.

- Ali najstrašnije je što niko iz međunarodne zajednice ne reaguje. Izgleda da je na Kosmetu dovoljno biti Srbin i dobiti presudu od 20 godina zatvora ni kriv ni dužan.

TODOSIJEVIĆ NIJE DOBIO POZIV

ALBANSKI mediji na KiM objavili su da je Ivan Todosijević, predsednik Privremenog organa opštine Zvečan i nekadašnji ministar administracije lokalne samouprave, trebalo juče da se javi u Pritvorni centar u Severnoj Mitrovici zbog izdravanja dvogodišnje kazne zatvora koju mi je zbog "verbalnog delikta" izrekao Opštinski sud u Prištini. Prema rečima advokata Nebojše Vlajića, međutim, Todosijeviću nije ni uručen poziv za izdržavanje kazne.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna