DOKTOR TIODOROVIĆ PRED SEDNICU KRIZNOG ŠTABA: Otkriva hoće li biti pooštravanja mera zbog povećanja broja novozaraženih

Novosti online

03. 10. 2021. u 12:28

POSLEDNJIH nedelja je skočio broj zaraženih koronom u Srbiji, a epidemiolog Todorović je otkrio da li nas uskoro čeka pooštravanje mera.

ДОКТОР ТИОДОРОВИЋ ПРЕД СЕДНИЦУ КРИЗНОГ ШТАБА: Открива хоће ли бити пооштравања мера због повећања броја новозаражених

Foto: Arhiva VN

Kako je istakao epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović, situacija sa koronom više nije samo zdravstveni problem i da mora da se sprovede obimna vakcinacija, ozbiljno pooštravanje mera i oštro kažnjavanje.

- Imate sanitarnu inpekciju i komunalnu miliciju gde više od pola njih nije vakcinisano. Nije urađeno ni vakcinisanje vojske i policije, šta onda da kažemo za narod? Bitna je i individualna odgovornost. Ako u Švedskoj, na primer neko odbije vakcinaciju, šalju ga kod psihijatra ili psihologa. Pitam se šta bi bilo kod nas da bi se tako nešto desilo - rekao je epidemiolog gostujući na TV "Prva".

Kako je istakao, u ovom slučaju je nacionalni koncenzus neophodan. Dodaje da bi za 10 ili 20 dana trebalo da vakcinišemo još 20 odsto građana, što izgleda praktično nemoguće.

- Siguran sam u to da ništa ne bi moglo da se uradi sa strožim merama iz prostog razloga što znamo šta je bilo prošlog puta kada je najavljen policijski čas. Prema tome ispada da smo u takvoj situacija da apelujemo pre svega na individualnu odgovornost, čak i da uvedemo kovid sertifikate, koje smo tražili još krajem juna meseca. Međutim, bilo kakvo pooštravanje mera, skraćivanje radnog vremena, zatvaranje objekata… nas dovodi u sukob sa javnošću. Krizni štab i sa jedne i sa druge strane služi kao alibi, a ja postavljam pitanje, šta radi lokalna uprava? - kaže Tiodorović i dodaje da se moramo ponašati da nam maske budu nešto sasvim normalno. Navodi da mi i sada imamo mnogo njih koji ne nose maske po autobusu, kada ulaze u apoteku i u mnoge objekte.

- Ne zaboravite, mi smo narod inata, ali u ovakvim situacijama inat nije dobra stvar - ističe Tiodorović.

NOVA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA

Epidmiolog kaže da je medicinski deo Kriznog štaba svakodnevno u komunikaciji.

- U svakom slučaju neće biti zatvaranja. Zasedanje će biti ubrzo. Mi ćemo sigurno tražiti mnogo oštriju primenu mera i njihovu kontrolu. Pitanje je samo ko će to da kontroliše. Postavlja se pitanje da li normalno organizovati svadbe i proslave u ovoj situaciji. Budimo malo svesni i individualno. Ne želimo da pravimo razliku između vakcinisanih i nevakcinisanih nego da napravimo što bolje okolnosti da svi uskoro možemo da funkcionišemo normalno - rekao je Tiodorović.

Blic

Zapratite Nportal na Fejsbuku

BONUS VIDEO: DOKTORKA KOJA JE DVA PUTA IMALA KORONU: Orden predsednika za najteži posao u državi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)