VISOKI RIZIK PRETI CETINJU: Policija Crne Gore priznaje da bezbednosna situacija uoči Joanikijevog ustoličenja nije povoljna

V. KADIĆ - R. DRAGOVIĆ

02. 09. 2021. u 09:02

BEZBEDNOSNA situacija u Crnoj Gori, uoči ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju zakazanog za 5. septembar, nije povoljna - saopštili su juče ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i direktor Uprave policije Zoran Brđanin.

ВИСОКИ РИЗИК ПРЕТИ ЦЕТИЊУ: Полиција Црне Горе признаје да безбедносна ситуација уочи Јоаникијевог устоличења није повољна

Foto cdm.me

Ovom konstatacijom vrh crnogorske policije potvrdio je ono što se već danima oseća - rizik da se uoči i na dan crkvene ceremonije na Cetinju izazovu neredi i haos. Uprkos nastojanju čelnika policije da se drže neutralno, jasno je da postoji realna opasnost da pristalice DPS-a i Miraša Dedejića, zajedno sa novocrnogorskim ekstremistima, ostvare svoje višenedeljne pretnje i izazovu incidente.

A da se spremaju i na ovakav scenario pokazuje i zvanična informacija da su anticrkveni skupovi prijavljeni sutra i prekosutra, dok veliki miting najavljen 5. septembra još uvek nije.

Koliko je situacija ozbiljna svedoče reči ministra Sekulovića:

- Nijednom građaninu niti novinaru koji 5. septembra bude na Cetinju ne možemo da garantujemo bezbednost. Da bi to bilo moguće, morali bismo da imamo jednog policajca za svakog građanina.

Foto

Saborni hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici

Suštinsko pitanje je, po njemu, da li je situacija do te mere nepovoljna da se skupovi zabrane, ili će država dozvoliti da građani koriste svoja Ustavom zagarantovana prava. Zabrana je krajnja mera i nastojaćemo da je izbegnemo.

- Crna Gora je stvorena na Cetinju, ne smemo da dozvolimo da ova sadašnja Crna Gora umre na Cetinju - kazao je Sekulović, uz ocenu da MUP trpi velike pritiske, ali da će se držati nepristrasno.

Operativnim radom policija je utvrdila da postoje ekstremisti na obe strane, koji potencijalno mogu da izazovu incidente.

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin kazao je da, ukoliko se na Cetinju spontano okupe ljudi da "brane najveće vrednosti", očekuje da oni budu mirni.

- Apelujemo na mir. Molim ljude da budu uzdržani i da vode računa, da ne stvaramo tenzije gde ih nema - kazao je Brđanin.

Crnogorski sistem bezbednosti već nekoliko dana je na nogama. Bezbednosne procene se rade svakodnevno, a priprema se odgovor na svaki mogući scenario. Događaj na Cetinju ocenjen je kao skup visokog rizika. Posebnu glavobolju policiji zadaje i mogućnost da predsednik Crne Gore sprovede svoju najavu i na Cetinju se pridruži protivnicima ustoličenja.

- Ukoliko Đukanović najavi odlazak na Cetinje, preduzećemo sve mere da sačuvamo njegovu bezbednost, kao i svih drugih štićenih ličnosti - kazao je Brđanin.

Iako zahtevi ekstremista da događaj na Cetinju bude otkazan ne jenjavaju, za SPC to više nije tema. Mitropolija crnogorsko-primorska priprema se, kako kažu, za najveći crkveni događaj poslednjih decenija. U Crkvi se uzdaju da će država biti principijelna i da će obezbediti skup, posebno što će on imati isključivo verski karakter, bez masovnog okupljanja i političkih figura. Najviši nivo bezbednosti očekuje se posebno tokom dočeka i ispraćaja patrijarha srpskog Porfirija, koji će predvoditi obred ustoličenja u Cetinjskom manastiru.

Poglavar Srpske crkve, kako je juče zvanično objavila Mitropolija, stiže u Podgoricu u subotu po podne, a svečani doček biće upriličen u Hramu Hristovog Vaskrsenja u 18 časova. Na platou ispred najveće crnogorske bogomolje već su počele pripreme - postavlja se bina za kulturno-umetnički program, a prostor je ukrašen portretima crnogorskih vladika.

U SPC očekuju da će se u subotu u Podgorici okupiti više hiljada vernika, kako bi pozdravili svog patrijarha i mitropolita Joanikija.

- Stižu najave malih litija, u kojima će narod pristizati u Podgoricu iz svih krajeva Crne Gore - rekao je juče protojerej Predrag Šćepanović, sveštenik podgoričkog Sabornog hrama. - Znam da će doći: Kuči, Piperi, Bratonožići, Bjelopavlići... Imamo najave dolaska iz Zete, podgoričkih naselja. To će nas vratiti u one lepe dane kada se ulicama Crne Gore u svepravoslavnim litijama okupljalo i po 200.000 ljudi, bez da i jedna maramica bude bačena na ulicu. Podsetićemo se da smo deca Svetog Save, dostojanstven i kulturan narod.

Prema nezvaničnim informacijama, mitropolit Joanikije i patrijarh Porfirije u razgovoru dogovorili su sve detalje i scenario ceremonije. Program posete, kako nezvanično kažu u SPC, time je postao konačan, a izmene će biti moguće samo ukoliko bezbednosna situacija bude to zahtevala.

INCIDENT

Ispred Cetinjskog manastira sinoć je došlo do incidenta kada je grupa građana nasilno pokušala da uđe u manastir, u čemu je sprečena, a intervenisala je i policija. Naime, na Cetinju je juče u popodnevnim satima održan performans pod nazivom "Ne! - Jevanđelju mržnje", a grupa građana nakon stajanja na dvorskom trgu uputila se ka Cetinjskom manastiru. Jedan broj njih je uspeo da uđe, ali je ostalima onemogućen ulaz.

BEĆKOVIĆ JOANIKIJU: ULTIMATUM MOŽEŠ ISPUNITI SAMO PO CENU OBRAZA

BLAGO Tebi i nama, novi Mitropolite Crnogorsko-primorski Joanikije Drugi Mićoviću, mladi orliću doleteo ispod planine Njegoš u gnezdo velikih orlova ispod Orlovog krša.

Kad si izabrao svoje ime izabrao si i sudbinu i trnov venac svog imenjaka i sveštenika Crnogorsko-primorske mitropolije koje je Hristos upisao u svoju vojsku, a Srpska pravoslavna crkva u slavu dvehiljaditog Hristovog rođendana upisala u diptih svetih i premestila na ikone. Njihova nevina krv je seme iz koje je vaskrsnula sadašnja Crnogorsko-primorska mitropolija koju više niko nikad ne može ubiti.

Foto V. Danilov

Srećna ti stolica na koju si došao po promisli Božjoj kao oruđe proviđenja na radost tvog duhovnog oca Amfilohija Ristosovog Rista Radovića koji te je prvi uočio, monašio i zavladičio u Cetinjskom manastiru. Raduj se što si već doživeo slavu koju nije doživeo ni on, ni bilo ko od tvojih prethodnika da ti braća zabranjuju da se ustoličiš na stolici na kojoj stoluješ i na kojoj vekovima stoluju mitropoliti Crnogorsko-primorske mitropolije, postavljajući ti ultimatum koji se može ispuniti samo po cenu obraza tvoje Crkve i tvoga naroda.

Komunizam je podelio braću na verne i neverne i to je najvažnija, ako ne i jedina podela koja postoji u Crnoj Gori, ali ne postoji u Pravoslavnoj crkvi, za koju braća i okrenuta leđima ostaju braća, a crkva otvorena za sve.

Raduj se, Mitropolite Joanikije Drugi Mićoviću, mučenika pohvalo, a po čistoti, visini i lepoti ukrasu hrišćanske vaseljene.

Ma kolika i kakva bude svečanost Tvog ustoličenja u Cetinjskom manastiru, biće veća i svečanija ona na nebu, iznad Cetinja i Cetinjskog manastira.

PORUKA MITROPOLITA JOANIKIJA PRED NEDELjNI SKUP: PONESITE MIR U SVOJOJ DUŠI

MITROPOLIT Joanikije rekao je juče da će predstojeće ustoličenje biti isključivo verski čin, bez ikakvih političkih oznaka. Ceremoniji će, kako je rekao, prisustvovati samo sveštenstvo, predstavnici crkvenih opština i nekoliko gostiju.

- Ja sam 56. episkop i mitropolit ove svetosavske mitropolije koja je ustanovljena prije 800 godina, a 41. mitropolit crnogorsko-primorski koji se ustoličava u Cetinjskom manastiru. Nijedan kontinuitet u Crnoj Gori nije toliko jasan kao ovaj, nijedno pravo nije toliko neporecivo kao ovo - naveo je Joanikije u svojoj poruci.

Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

Mitropolit Joanikije

On je poručio da želi da se očuvaju mir i bratska sloga u Crnoj Gori, a sve koje u nedelju dolaze na Cetinje pozvao je da ponesu "mir u svojoj duši, a ne mržnju i rat".

Joanikije je naveo da će njegovom ustoličenju prisustvovati predstavnici Jerusalimske patrijaršije, ruske, ukrajinske, poljske, bugarske, češke i albanske Crkve, ali i da spisak stranih gostiju nije zaključen.

KOMUNALCIMA SMETA OGRADA

PRED Cetinjski manastir juče je doneta ograda, koja bi trebalo da dodatno obezbedi manastirski kompleks. Komunalna policija Cetinja, međutim, ograđivanje prostora uslovila je dobijanjem prethodnog odobrenja gradskih službi. "Komunalci" su predstavnicima manastira saopštili da im je neophodna saglasnost, kao i da će, ukoliko je ne pribave, metalna ograda biti uklonjena.

SVEČANI RUČAK U "ŠIPČANIKU"

SVEČANI ručak, nakon ustoličenja mitropolita Joanikija, biće upriličen u restoranu "Šipčanik", poznatom vinskom podrumu kompanije "13. jul - Plantaže". Na ovom mestu okupiće se više stotina crkvenih zvanica. Na zahtev Mitropolije crnogorsko-primorske, kompanija "Plantaže" proizvela je 1.500 boca vina pod nazivom "Aksios" (Dostojan), a najveći deo biće podeljen gostima na ustoličenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

Donorstvo je herojstvo