GRADE PRVI SRPSKI MANASTIR: Patrijarh Porfirije posetio Novo Mesto u Sloveniji, gde će nići bogomolja SPC

R. DRAGOVIĆ

23. 08. 2021. u 22:17

KOD Novog Mesta u Sloveniji u sledećih nekoliko godina nići će prvi manastir Srpske pravoslavne crkve u Sloveniji, posvećen prazniku Mala Gospojina.

ГРАДЕ ПРВИ СРПСКИ МАНАСТИР: Патријарх Порфирије посетио Ново Место у Словенији, где ће нићи богомоља СПЦ

Patrijarh sa vernicima i monahinjama / Foto Instagram

Imanje na kome će biti podignuta svetinja je kupljeno, a briga o ovom jedinstvenom poduhvatu poverena je maloj grupi monahinja koje su već nastanjene na mestu buduće manastirske obitelji.

Vest da će pod Alpima nići još jedna bogomolja SPC podelio je patrijarh srpski Porfirije, tokom svoje nedeljne posete Sloveniji - području na kome je još nadležni arhijerej. Ovom objavom poglavar SPC ulio je optimizam među najmanje 40.000 članova srpske zajednice u ovoj državi, koji često ukazuju na tihu diskriminaciju.

- Naša sreća je ogromna. Kod Novog Mesta smo kupili imanje za prvi pravoslavni manastir u Sloveniji. Posvećujem ga Rođenju Presvete Bogorodice. Divni pejzaži, divne monahinje, divni ljudi... Blagoslov za prijateljsku Sloveniju - napisao je u svojoj instagram-poruci patrijarh Porfirije.

Srpska zajednica u Sloveniji, tri decenije posle raspada SFRJ, najveća je etnička grupa, posle Slovenaca. Srbi u Sloveniji, međutim, nemaju priznat status nacionalne manjine, koji u ovoj zemlji uživaju samo Mađari, Italijani i Romi. Pravoslavna crkva u kanonskoj je nadležnosti Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, i svoju misiju obavlja slobodno, mada je proteklih godina bilo i manjih problema.

- Poslednjih godina bili smo svedoci i nekanonskog delovanja u Sloveniji pojedinih verskih organizacija koje su, bez blagoslova, ulazile na teren jurisdikcije SPC - objašnjavaju vernici u Sloveniji. - To je slučaj sa okupljanjem vernika i osnivanjem hramova nepriznate "Makedonske pravoslavne crkve", ali i delovanjem Carigradske patrijaršije, koja iako uživa određeno prvenstvo, takođe je u obavezi da poštuje vekovni poredak.

U sedištu SPC, ipak, kažu da je atmosfera u kojoj Crkva deluje u Sloveniji dobra. Podsećaju da je patrijarh Irinej 2018. bio u poseti ovoj državi, odakle je poneo izuzetno tople utiske.

POSETA SAD

IZ Eparhije novogračaničko-srednjozapadno-američke saopšteno je da će patrijarh Porfirije u oktobru posetiti SAD. Poseta bi, prema njihovim navodima, zvanično trebalo da počne 12. oktobra, u Čikagu, a glavni događaj biće obeležavanje veka od osnivanja Eparhije američko-kanadske SPC.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!