DRAGAN VIŠE NE ČUVA CARIČIN GRAD: Uprava Narodnog muzeja u Leskovcu odlučila

I. MITIĆ

13. 08. 2021. u 09:20

ODLUKA uprave Narodnog muzeja u Leskovcu da čuvaru Caričnog grada Draganu Spasiću (na slici) ne produži ugovor o privremenim i povremenim poslovima epilog je njegove objave na društvenim mrežama da neće dozvoliti istraživačima da tokom jednomesečnog istraživanja neprekidno borave na lokalitetu jer je to, kako je tada naveo, u suprotnosti sa zakonom.

ДРАГАН ВИШЕ НЕ ЧУВА ЦАРИЧИН ГРАД: Управа Народног музеја у Лесковцу одлучила

Foto I. Mitrić

Nakon što je imao uvid u rešenje nadležnog ministarstva Spasić je ipak domaćim i arheolozima iz inostranstva omogućio nesmetano istraživanje, koje je završeno prošlog petka, ali ga je ubrzo "neprijatno iznenadila odluka da dobije otkaz posle sedam godina rada".

- Obavestili su me da mi nije produžen ugovor i zatražili da razdužim ulaznice i vratim ključeve objekata što sam i učinio. Nije mi bila namera da sprečavam istraživanje već sam samo želeo da se poštuje zakon i da tako zaštitim sebe od eventualnih posledica njihovog protivzakonitog ponašanja - kazao je Spasić.

On je dodao i da je o Caričnom gradu brinuo "kao o svom dvorištu" i da je u sezoni radio i mnogo duže od osmočasovnog radnog vremena. Svoje sumnje o nezakonitostima je, kako kaže, više puta prijavljivao policiji, ali ih je nadležno tužilaštvo odbacilo kao neosnovane.

Foto Fejsbuk

Direktorka Narodnog muzeja u Leskovcu Mira Ninošević nam je kratko rekla da je odluka da Spasiću ne bude produžen ugovor "njihovo zakonsko pravo".

- Sve je urađeno po zakonu. Što mora da bude produžen? Posle svega što se dešavalo postoje i brojni razlozi da to ne bude učinjeno - kazala je Mira Ninošević.

Muzej je odmah angažovao novog čuvara "Justinijane prime", arheološkog lokaliteta iz VI veka, na kojem istraživanja naših i arheologa iz inostranstva traju duže od 110 godina.   

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!