U ZATVORU POMAŽU DECI: Jedinstvena terapija sa psima pri KPZ u Sremskoj Mitrovici, mališani sa posebnim potrebama brinu o životinjama

V. C. S.

06. 08. 2021. u 09:36

U KPZ u Sremskoj Mitrovici u junu je započeo program rada sa decom sa posebnim potrebama koji u azilu za pse lutalice, pri ovom Zavodu, provode određeno vreme sa životinjama koje su prethodno prošle program obuke.

У ЗАТВОРУ ПОМАЖУ ДЕЦИ: Јединствена терапија са псима при КПЗ у Сремској Митровици, малишани са посебним потребама брину о животињама

Arhiva

Kako nam je potvrđeno u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, deca imaju mogućnost da hrane pse, maze ih, igraju se sa njima, šetaju ih na povocu, izvode osnovne komande koje su psi prethodno savladali sa zavodskim instruktorima.

U Upravi dodaju da KPZ u Sremskoj Mitrovici sprovodi još od septembra 2017. godine jedan od najboljih programa resocijalizacije iz zapadne kaznene prakse kroz obuku osuđenih pomoću pasa. To im omogućava, na osnovu dobijenih sertifikata, da kasnije rade u uzgajivačnicama, azilima i pansionima za pse.

- Osuđene osobe razvijaju empatiju za druge u svom okruženju, osećaj zadovoljstva i korisnosti. Program je višestruko značajan jer i psi prolaze program obuke čime postaju bezbedni za udomljavanje jer više ne pokazuju agresivnost prema ljudima - dodaju u UKS, i navode da im je cilj da ovu obuku prođu i osuđenici u KPZ za maloletnike u Valjevu, budući da je isti program već primenjen s mladim osuđenicima u VPD u Kruševcu.

Sam program traje 10 sedmica, sa teorijskom i praktičnom obukom. KPZ u Mitrovici jedini je zavod na svetu koji ima azil iz kog se psi udomljavaju. Program obuke finansiraju Misija OEBS-a u Srbiji, nemačka nevladina organizacija "Help" i grad Sremska Mitrovica.

UKLjUČIO SE I KRUŠEVAC

DVE godine posle Mitrovice, sličan program otvoren je 2019. i u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu. I ovde traje 10 nedelja i obuhvata svakodnevnu praktičnu obuku za dresuru pasa, teorijsku obuku o psima i psihološku podršku. Teorijska obuka je završena i u njoj je učestvovalo sedam štićenika, a praktični deo, uz podršku predavača sa Veterinarskog fakulteta iz Beograda, tek predstoji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024