ČUVARI PONOVO NA PROVERI: Ove i sledeće godine ističu prve dozvole za rad pripadnika privatnog obezbeđenja

R. Dr.

31. 07. 2021. u 08:19

NAJVEĆI broj zaposlenih u privatnim agencijama za obezbeđenje krajem ove i sledeće godine obratiće se MUP-u Srbije sa zahtevom za izdavanje nove licence za obavljanje ove vrste posla.

ЧУВАРИ ПОНОВО НА ПРОВЕРИ: Ове и следеће године истичу прве дозволе за рад припадника приватног обезбеђења

Foto Ž. Knežević

Policija je do danas izdala oko 45.000 dozvola, a najstarijim dokumentima ovih dana ističe petogodišnji rok važenja.

Nijedan zaposleni u sektoru privatnog obezbeđenja neće moći da nastavi da radi svoj posao bez obnovljene licence. Prema podacima MUP, 1.650 zaposlenih zbog isteka roka važenja, već je dobilo nove dozvole, takođe na pet godina. Prema propisima, svaki pripadnik privatnog obezbeđenja dužan je da najranije 60 dana pre isteka roka od pet godina podnese zahtev za relicenciranje.

Isto važi i za preduzeća koja se bave pružanjem fizičko-tehničke zaštite. U evidenciji MUP upisano je 1.720 pravnih lica koja se bave privatnim obezbeđenjem, a njima je izdato 1.720 odobrenja za rad. Prve licence firme su dobile krajem 2015. godine, pa se dogodine očekuje najveći priliv zahteva za relicenciranje agencija. U krugu pravnih lica koja su u prvom krugu podele dobila licence za rad je nekoliko stotina firmi, a 185 preduzeća je od MUP-a dobilo nove licence.

- Pribavljanje nove licence, zbog isteka roka važenja postojeće, zakonska je obaveza preduzetnika i fizičkih lica. Izdaju se na lični zahtev u nadležnoj policijskoj upravi, prema adresi prebivališta - objašnjavaju u MUP-u.

Licenciranje preduzeća i zaposlenih, polaganje stručnih ispita i nadzor MUP-a nad njihovim radom efekti su Zakona o privatnom obezbeđenju, koji je - posle višedecenijske pravne improvizacije - usvojen 2013. godine. Iako ovaj propis sa pratećim aktima nije mogao da reši sve probleme u ovoj oblasti, ocenjivano je tada da je Srbija konačno uvela red u "trećoj sili u državi".

Osam godina kasnije, međutim, sve je više zahteva da postojeće propise treba promeniti, a oni se pravdaju različitim argumentima. U najgorem su položaju, po pravilu, zaposleni.

- Zakon i podzakonski akti nisu dovoljni za pravnu sigurnost zaposlenih u ovoj oblasti - kaže, za "Novosti", vlasnik jedne od agencija koje pružaju usluge obezbeđenja, mahom poslovnih i ugostiteljskih objekata i gradilišta.

- Postoji i dalje deo radnika koji, uprkos propisanim kaznama, angažuju ljude bez licence. Ovlašćeni službenici obezbeđenja, opet, rade za više firmi, pa tako nestaju sa radara kontrole. Plate su uglavnom male, a uprkos pristojnoj ceni radnog sata, u rukama radnika završava mnogo manje - nekad i svega 150 dinara.

OBUKA, ISPIT, PA LICENCA

LICENCU za rad u privatnom obezbeđenju građani stiču samo posle obuke i polaganja stručnog ispita, koje je u nadležnosti MUP. Za obuku kadra u Srbiji sertifikovano je 49 centara, od kojih je najviše u Beogradu - 15. Obuka podrazumeva teorijski i praktični deo, kao i obradu tema iz niza oblasti. Ipak, u prvom, masovnom, krugu obuke za sticanje licence bilo je puno govora da je ova vrsta osposobljavanja tek puka forma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

JUBILEJ PROGRAMA „ZAJEDNICI ZAJEDNO“: NIS obeležava 15 godina podrške lokalnim zajednicama