VUK IMA NAJTEŽI OBLIK CEREBRALNE PARALIZE: Roditelji sanjaju o tome da potrči s bratom blizancem

Novosti online

29. 07. 2021. u 21:21

VUK PETKOVIĆ (2) je dečak koji boluje od spastične kvadriplegije, najtežeg oblika cerebralne paralize. Na sve to, ovaj mališan ima strabizam i astmu, a da bi napravio svoj prvi korak i rastao zajedno sa svojim bratom blizancem, potrebna mu je pomoć humanih ljudi.

ВУК ИМА НАЈТЕЖИ ОБЛИК ЦЕРЕБРАЛНЕ ПАРАЛИЗЕ: Родитељи сањају о томе да потрчи с братом близанцем

Foto: Fondacija "Budi human"

Vuk je drugo dete iz uredno vođene blizanačke trudnoće. Rođen je prevremeno u 33. nedelji gestacijske trudnoće, hitnim carskim rezom.

Stanje ovog dečaka pogoršalo se već prvog sata po rođenju, kada ostaje bez kiseonika i dobija neonatalne konvulzije. Tada je prvi put intubiran. Nakon sedam dana Vuku postaje ponovo loše i hitno je transportovan na Institut za neonatologiju gde ostaje narednih mesec i po.

Moždano krvarenje drugog stepena ustanovljeno je Vuku nakon brojnih analiza, kao i da je njegov mozak pretrpeo velika oštećenja bele mase čime je narušen rad motornih funkcija.

Fizikalne terapije postale su Vukova svakodnevica, a sa navršene dve godine počeo je da puzi. Međutim, on ne može samostalno da sedi i da stoji.

Ipak, Vuk je veliki borac, a njegov osmeh uliva nadu da će napredovati i potčati zajedno sa svojim bratom. Međutim, da bi uspeo, potrebno je i skupiti novac za predstojeću operaciju u inostranstvu. Potrebna su mu sredstva za lečenje u zemlji i inostranstvu, fizikalne, logopedske i defektološke tretmane, ortopedska pomagala, specijalističke preglede, banjska lečenja, putne troškove i smeštaj.

Roditelji su do sada sami finansirali lečenje, ali su iscrpeli sve resurse, zato se obraćaju svim humanim i dobrim ljudima da im pomognu da Vuk istraje u ovoj borbi da napravi svoj prvi korak i da trči sa svojim bratom blizancem.

Za Vukov prvi korak! Budimo humani!

Pomozimo Vuku!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1063 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1063 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001131230-98

Uplatom na devizni račun: 160600000113392273 IBAN: RS35160600000113392273 SWIFT/BIC: 

DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIS PODRŽAO ELEKTROTEHNIČKU ŠKOLU „NIKOLA TESLA“ U BEOGRADU: Moderni kabinet za fiziku za nove uspehe srednjoškolaca