DA LI SRBIJI PRETI OPASNOST? Hidrolog objasnio - poplave u Nemačkoj mogu uticati na nas

Novosti online

19. 07. 2021. u 12:14

POPLAVE koje su pogodile Nemačku i Austriju dovele su do porasta vodostaja Dunava. Hidrolog Dejan Vladiković objašnjava da ono što se dešava u Nemačkoj ne može da utiče na našu zemlju jer se radi o slivu Severnog mora.

ДА ЛИ СРБИЈИ ПРЕТИ ОПАСНОСТ? Хидролог објаснио - поплаве у Немачкој могу утицати на нас

Foto: Boris Roessler/dpa via AP/Jutjub/Novo jutro/Google maps

Na Srbiju mogu da utiču događaji od pre 48 časova registrovani u južnoj Nemačkoj i na području Austrije jer je tu u pitanju sliv Dunava, rekao je Vladiković.

On je naveo da stoga već beležimo umeren porast vodostaja, ističući da se ne očekuju značajniji problemi.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Vladiković je podsetio da su vodostaji u proteklih mesec dana bili jako niski, ali da ima dovoljno prostora da se primi voda.

- Kiša je bila očekivana i bio je sušan period, ali ta dinamika i intenzitet padavina nam ne odgovara - kazao je Vladiković.

On je ukazao da je raspored padavina bio različit po regionima. Na području Vojvodine palo je od 60 do 100 mililitara u poslednja tri dana, na jugozapadu od 50 do 130, na istoku do 60 i u centralnoj Srbiji od 80 do 120 mililitara za tri dana.

- To je velika količina padavina i daleko iznad proseka za juli. Ono što nam ide na ruku, zemljište je bilo isušeno i nije bilo jačih reakcija - naglasio je hidrolog Vladiković.

Prema njegovim rečima, uz radarsko merenje moguće je da se odrede oblasti koje će biti izloženije padavinama.

- U četvrtak prošle nedelje izdali smo upozorenje na veliku nestabilnost i lokalne padavine, što se i obistinilo - kazao je Vladiković.

Olujno nevreme pokrenulo je klizište na Goliji, pa su putevi do nekih sela neprohodni. Hidrolog objašnjava da je na Goliji u kratkom periodu bila velika količina padavina i da je u pitanju zemljište koje je sklono klizištima.

- Što se tiče Petrovca na Mlavi, mi smo na obližnjoj stanici Crni vrh imali 40 mililitara padavina, a u okolini Petrovca 123 litra za nekoliko časova, što je izazvalo burnu reakciju, ali čitav sliv Mlave nije burno reagovao već samo bujični potoci u mikrolokacijama - kazao je Vladiković.

On je naveo da često, kada su intenzivne letnje padavine, imamo poplave i u urbanim delovima zemlje.

- Gde god imate asfalt, beton i jaku urbanizaciju, velika količina padavina ne može istog trenutka da ode jer kišna kanalizacija nije predviđena da odmah može da je prihvati. Ona tu stoji od pola do nekoliko sati i onda se uz intervenciju specijalističkih jedinica pospešuje oticanje vode - dodao je Vladiković.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)