DOKTOR ŠEKLER PORUČIO: Dok mi sedimo u klimatizovanim prostorijama, neko oblači skafander i na 39 stepeni i ulazi u crvenu zonu

Tanjug

29. 06. 2021. u 13:44

DANAŠNjI vidovdanski boj odvija se svakodnevno, na svakom mestu, protiv nevidljivog i tihog neprijatelja - virusa kovid 19, a naš oklop danas je vakcina, poručio je odlikovani virusolog dr Milanko Šekler.

ДОКТОР ШЕКЛЕР ПОРУЧИО:  Док ми седимо у климатизованим просторијама, неко облачи скафандер и на 39 степени и улази у црвену зону

Foto: Printscreen/RTS

On je u ime svih laureata, a posebno u ime medicinskih radnika i institucija zdravstvenog sistema, zahvalio na odlikovanjima koja su im dodeljena, i to baš povodom Vidovdana, koji je, kaže, veliki i značajan praznik Srbije i predstavlja čvrstu potku nesalomive istorije naroda.

Šekler je opasnost i posledice borbe protiv korone uporedio sa slikom Kosova Polja dan posle kosovske bitke i primetio:"Svaki dan je i bitka i dan posle".

- Zamislimo vapaj i jauke koji ođekuju, vojsku hećima, travara, berbera i običnog sveta koji luta poljem tražeći mrtve ili žive. Tužna slika je predstavljena Kosovskom devojkom, koja predstavlja i spasioca i medicinsku sestru i lekara, a na nivou podsvesti netaknutu devojku i sačuvanu čast Srbije plaćenu nepreglednim poljem mrtvih i ranjenih - rekao je Šekler i dodao da je Boj na Kosovu bio je samo jedan dan, a posledice traju vekovima, a današnja borba protiv kovida 19 traje 16 meseci, a isto toliko traje i borba protiv njenih posledica.

Uz primedbu da je tadašnji neprijatelj bio vidljiv, bučan i hvalisav, ovaj danas je sve suprotno, nevidiljiv, tih i skroman, skrenuo je pažnju da bi voleo da je virus malo većih dimenzija, jer bi i onda sve poverovali da on postoji.

- Ali, ne vidimo ni elektrone, osnovnu građu elementa struje, pa svi dobro znaju da žica pod naponom i ona koja nije pod napomon izgleda isto, ali da ona pod naponom ne treba da se dira. Isto je i kod virusa, inficirana i neinficirana osoba izgledaju isto, a jedino što može da nas zaštiti je poštovanje mera, distanca, maske, vakcinacija - ukazao je Šekler.

On je naveo da danas zdravstveni radnici leče ljude koji se u bolničkim krevetima bore sa neprijateljem, koji se neretko okrene i sa pacijenata pređe na lekare i sestre.

- I zato se današnji vidovadanski boj odvija svakodnevno, na ulicama, u kafanama, na svadbama, proslavama i drugim okupljanjima... Sa posledicama se suočavamo svakodnevno, posebno zdravstveni radnici. Dok mi sedimo u ovim klimatizovanim prostorijama, neko oblači skafander i na 39 stepeni i ulazi u crvenu zonu, u pokušaju da spasu nečiji život - rekao je Šekler.

Naveo je i da su oni koji su išli na Vidovdan na Kosovo pošli u oklopima, sa šlemovima, čime su bili zaštićeni od povreda, uboda i posekotina, ali je to uglavnom bila vlastela, dok su oni bez te zaštite ginuli u najvećem broju.

- U današnjoj bobri korona virusom koriste se vakcije, to je vrsta oklopa koja stvara sistem zaštite. I danas tog oklopa ima za sve građane. Pitam se da li bi, da je na Kosovu bilo oklopa za sve ratnike, ishod btike bio ovakav i kako bi istorija Srbija izgledala - istakao je Šekler.

On je u ime svih "ratnika iz zdravstvenog sistema", pre svega posthumno odlikovanih, uputio zahvalnost državi što primećuje tu borbu i pokušavaju da je postave u prvi plan.

- Iskoristite vaše oklope, spremite za bitku, vakcina je jedini put, jer drugog puta, sa manje žrtava, nema - poručio je Šekler.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...