POVRATAK LEČENJU TEŠKIH BOLESNIKA: U Kliničkom centru Vojvodine posle više od godinu dana urađene tri transplantacije

J. S.

07. 06. 2021. u 23:05

U CENTRU za transplantaciju ćelija, tkiva i organa Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu tokom poslednjih nedelju dana urađene su tri transplantacije bubrega poreklom od živog srodnog davaoca organa.

ПОВРАТАК ЛЕЧЕЊУ ТЕШКИХ БОЛЕСНИКА: У Клиничком центру Војводине после више од годину дана урађене три трансплантације

Foto: KCV

- Procedure su izvršene prema planu operacije i primene režima imunosupresivnih lekova, od stane više nezavisnih transplantacionih timova lekara i medicinskog osoblja KC Vojvodine, i svi davaoci i primaoci bubrega su pod kontrolom, sa dobrom fukcijom transplantiranih organa i povoljnim kliničkim posleoperativnim tokom, kako davaoca, tako i primaoca organa - saopšteno je danas iz KCV.

Ove, za lekare KC Vojvodine, rutinske procedure, obavljene su prvi put ove godine, posle pauze koja je nastala zbog korone, što je uslovilo privremeni prekid transplantacionih procedura u KCV.

Procedure su sprovedene uz maksimalno poštovanje svih mera predostrožnosti i prevencije korona virusa, koje podrazumevaju vakcinaciju davaoca i primaoca, vakcinaciju osoblja uključenog u proces transplantacije, negativne PCR testove, kao i striktnu izolaciju bolesnika.

Uz to, od ove nedelje aktiviran je i proces prepoznavanja i dijagnostike potencijalnih davalaca organa od strane preminulih osoba (kadaverični davaoci organa) i moždane smrti, što predstavlja ključni momenat za ponovno aktiviranje transplantacije jetre, bubrega, srca i drugih organa i tkiva koji se mogu dobiti isključivo od strane kadaveričnog davaoca.

Istovremeno, nedavne transplantacije matičnih ćelija hematopoeze (autologna i alogena transplantacija koštane srži) su obavljene na Klinici za hematolgiju KC Vojvodine, što je veoma značajno za lečenje malignih bolesti krvi, ukazuju na normalizaciju režima vrhunskih medicinskih procedura u KC Vovodine, što će svakako poboljšati kvalitet lečenja bolesnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna