REKE, NEBO I VAZDUH PRIPADAJU SVIMA: Svetski dan zaštite životne sredine obeležen nizom aktivnosti

S. V.

05. 06. 2021. u 20:06

OVO će biti godina ulaganja u ekologiju i rešavanja decenijskih problema u ovoj oblasti, rekla je juče, povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, ministarka Irena Vujović. Ona je naglasila da je cilj države da u narednom periodu ukloni sav godinama nagomilavan otpad.

РЕКЕ, НЕБО И ВАЗДУХ ПРИПАДАЈУ СВИМА: Светски дан заштите животне средине обележен низом активности

Obeležavanje Dana zaštite životne sredine u centru Beograda / Foto Tanjug

Zaštita životne sredine nije lokalno pitanje i sve zemlje su u obavezi da zajedno rešavaju probleme u toj oblasti jer reke, nebo i vazduh pripadaju svima. Ovo je izjavila podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine Vojvodine Brankica Tabak. Ona je dodala da se ekološki problemi u Srbiji rešavaju kroz aktivnosti otklanjanja otpada, investiranje u fabrike pijaćih voda i prelazak na nezagađujuće energente.

- Konkretno se rešavaju pitanja zagađenja, gašenje kotlarnica na mazut i prelazak na nezagađujuće energente, finansiranje projektno-tehničke dokumentacije, kao i izgradnje prečistača otpadnih voda, investiranje u fabrike pijaćih voda - rekla je Tabakova.

Kroz aplikaciju koju su razvili Ministarstvo zaštite životne sredine, Agencija za zaštitu životne sredine i UNDP, građani Srbije su za dve nedelje podneli oko 2.300 prijava divljih deponija. Pomoćnica ministra za zaštitu životne sredine Sandra Jokić kaže da Vlada pokušava da pomogne lokalnim samoupravama da se divlje deponije očiste, te da se nađe način da se opet ne stvaraju.

- Iz kreditnog finansiranja izgradićemo određene regionalne centre gde ćemo upravljati otpadom onako kako se zahteva od nas, ne samo zbog EU, već i zbog nas samih - navela je Jokić na jučerašnjem obeležavanju u beogradskoj Knez Mihailovoj ulici.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije Mihajlo Vesović ističe da ne postoji važnija tema za građane i državu od zaštite životne sredine:

- Nije dovoljno da se samo pojedinačno angažuju građani, država i privreda. Ovo je jedna tema oko koje treba da se ujedinimo svi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...