BALKANSKI MONSUN STIŽE U SRBIJU: Srpski prognostičar dao vremensku prognozu za juni i najavio veliku promenu vremena

Novosti onlajn

05. 06. 2021. u 10:15

SUNČANI dani početkom juna na trenutak su nagovestili dolazak najtoplijeg godišnjeg doba.

БАЛКАНСКИ МОНСУН СТИЖЕ У СРБИЈУ: Српски прогностичар дао временску прогнозу за јуни и најавио велику промену времена

Foto: Tanjug/D.K.

Međutim, prognostičar Marko Čubrilo najavljuje duži period umereno toplog vremena uz česte pljuskove, koji se često naziva „Balkanski monsun“.

Čubrilo je naveo da će danas biti sunčano i toplo, uz maksimalnu dnevnu temperaturu do 29 stepeni.

Već sutra, pod uticajem slabog, visinskog, ciklona sa jugozapada počinje priliv vlažnog i nestabilnog vazduha, pa će prvo na zapadu, jugozapadu i severozapadu, a posle podne i nad središnjim i delom severnim predelima uslediti destabilizacija atmosfere uz pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom, objavio je Čubrilo na Fejsbuku.

Čubrilo, inače profesor geografije, dodaje da će se suvo vreme zadržati nad većim delom Jadrana i na jugoistoku regiona, dok u noći ka ponedeljku dolazi do nestabilnosti uglavnom na severu regiona, u poslepodnevnim časovima moguće i lokalne nepogode.

ČESTI LOKALNI PLjUSKOVI

U ponedeljak nad većim delom regiona, prema prognozama Čubrila, biće veoma nestabilno uz česte i jake grmljavinske pljuskove i pojavu lokalnih, vremenskih, nepogoda. Za sada, najmanje nestabilnosti uz pretežno sunčano vreme se očekuje na severu regiona kao i na jugu.

Bez obzira na nestabilno vreme neće doći do većeg zahlađenja.

Kako navodi Čubrilo, vetar bi uglavnom bio slab, a samo u zoni nestabilnosti prolazno jak ili olujan.

U utorak slabije i ređe nestabilnosti uglavnom na jugoistoku regiona, dok se sredinom nedelje očekuje sunčanije i stabilnije vreme, ali bez jačeg otopljenja, pa će se maksimalne temperature kretati između 21 i 27 stepeni Celzijusa.

-U drugom delu naredne nedelje i prema narednom vikendu ponovo jake i česte nestabilnosti sa uslovima za lokalne nepogode. Kako za sada deluje, jun će u svom najvećem delu proći uz umereno toplo vreme i česte lokalne nestabilnosti, kako je to za ovaj mesec i karakteristično“, napomenuo je Čubrilo.

Pozivajući se na Evropski centar za srednjoročnu vremensku prognozu, Čubrilo dodaje da će do kraja meseca nad većim delom Evrope, uključujući i naš region, temperature biti malo ispod ili oko proseka.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ UŠAO U NBA ISTORIJU: Denver slavi, niko nikada kao Srbin!