BOLNICA POD JEDNIM KROVOM ZA JUG SRBIJE: Vranje dobija savremenu zdravstvenu ustanovu iščekivanu decenijama (FOTO)

J. STOJKOVIĆ

04. 03. 2022. u 09:46

OKTOBRA 2020. godine počeli su obimni građevinski radovi koji će unaprediti zdravstveni sistem juga Srbije, olakšati posao medicinarima i pružiti vrhunsku zdravstvenu negu pacijentima iz Pčinjskog i Kosovsko-pomoravskog okruga.

БОЛНИЦА ПОД ЈЕДНИМ КРОВОМ ЗА ЈУГ СРБИЈЕ: Врање добија савремену здравствену установу ишчекивану деценијама (ФОТО)

Foto J. Stojković

Direktor Zdravstvenog centra, dr Saša Đorđević, ne krije zadovoljstvo što će do kraja ove godine Vranje dobiti bolnicu pod jednim krovom.

- Bolnica je ukupne površine 36.000 kvadrata, a trenutno se rekonstruiše više od 10.000, dok se izgrađuje i nadograđuje novih 4.000 kvadratnih metara - pojašnjava dr Đorđević.

On ističe da je zahvaljujući razumevanju nadležnog ministarstva i Vlade Srbije, kao i samog predsednika Aleksandra Vučića za jug Srbije, u zdravstveni sistem Vranja u poslednje četiri godine država uložila 22 miliona evra.

- Samo za radove koji su u toku, rekonstrukciju i opremanje paviljona Opšte bolnice država je obezbedila 16 miliona evra. Imaćemo još jedan novi skener, najmoderniju opremu, izuzetne uslove za rad lekara i medicinskog osoblja, kao što je to u novom hirurškom bloku - kaže Đorđević.

- Uporedo sa građevinskim radovima oprema se buduća bolnica. Svetska banka nudi pomoć zdravstvenim ustanovama. Aplicirano je za još jedan skener i on je odobren.

Ministarstvo zdravlja je doniralo i ultrazvučni aparat vredan šest miliona dinara, anesteziološki vredan četiri miliona dinara i dva nova sanitetska vozila.

I rukovodstvo Zdravstvenog centra i zaposleni, kao i pacijenti, saglasni su da će se ovim radovima rešiti ogroman problem i da će uslovi biti mnogo unapređeni.

- Posle završene izgradnje novog hirurškog bloka, i kada završimo rekonstrukciju stare bolnice, dobićemo "bolnicu pod jednim krovom", koju smo priželjkivali decenijama. Ona će omogućiti centralizaciju pružanja zdravstvenih usluga, dijagnostičkih postupaka i brže preusmeravanje pacijenata prema stacionarnom delu. Tako će Zdravstveni centar Vranje zaista postati najveća regionalna zdravstvena ustanova u ovom delu Srbije. Svi ti fini "hirurški rezovi" bili su neophodni da se urade u našem centru, jer građani Vranja, Pčinjskog okruga i Kosovskog Pomoravlja zaslužuju da imaju bolnicu dostojnu 21. veka, a mi lekari i medicinsko osoblje da radimo u najsavremenijim uslovima - kaže direktor Đorđević.

Dr Saša Đorđević, Foto J. Stojković

On dodaje i da je izuzetno zadovoljan onim što država i Ministarstvo zdravlja rade, kao i načinom na koji unapređuju i ulažu u zdravstveni sistem Srbije.

- Na prvom mestu su to nove i rekonstruisane bolnice u kovid i nekovid sistemu širom Srbije, novi Klinički centar u Beogradu, savremena oprema za dijagnostiku i lečenje, upošljavanje i usavršavanje zdravstvenih radnika u kontinuitetu i u skladu sa sve većim zahtevima današnjice - kaže Đorđević.

PRETHODNO IZGRAĐEN HIRURŠKI BLOK

BOLNICA pod jednim krovom je drugi veliki građevinski poduhvat koji unapređuje zdravstvene usluge u okrugu. Vranje je prethodno dobilo impozantan Hirurški blok.

Izgradnja zgrade od šest spratova, koštala je 7,5 miliona evra, od čega je Ministarstvo zdravlja obezbedilo 4,3 miliona, a ostalo EU. Za opremanje bloka najsavremenijom medicinskom opremom koja podrazumeva i centralnu sterilizaciju, izdvojeno je dodatnih 1,5 miliona evra. Hirurški blok ima oko 6.000 kvadrata, osam operacionih sala, 53 kreveta, centralnu intenzivnu negu sa 12 kreveta i potpunim monitoringom i još šest kreveta za buđenje ili oporavak, kao i urgentnu medicinu sa 12 kreveta.

ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

ZDRAVSTVENI centar Vranje je tokom rekonstrukcije bolnice, istovremeno dobio centralnu kotlarnicu na biomasu koja je u funkciji zaštite životne sredine, jer kao gorivo osim biomase koristi obnovljive izvore energije. To će značajno uticati na smanjenje aerozagađenja u Vranju, a kada je reč o bolnici grejanje će u sezoni trajati 24 časa. Vrednost ove kotlarnice je 428 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)