VRANJSKI SVETIONIK KULTURE: Pozorište "Bora Stanković" postalo centar ne samo glumačkog života već i mnogih drugih manifestacija

J. STOJKOVIĆ

11. 02. 2022. u 13:33

OKTOBRA 2019. godine, nakon što je sedam godina ranije izgorela zgrada teatra, Vranjanci su dobili novu zgradu pozorišta koje nosi ime jednog od najslavnijih Vranjanaca, velikog srpskog pisca Bore Stankovića.

ВРАЊСКИ СВЕТИОНИК КУЛТУРЕ: Позориште Бора Станковић постало центар не само глумачког живота већ и многих других манифестација

Obnovljena "Borina kuća", Foto J. Stojković

Posle višegodišnje agonije, kašnjenja u rekonstrukciji i drugih mnogobrojnih problema kabinet premijerke Ane Brnabić prepoznao je značaj ove ustanove kulture za jug Srbije, pa je od države stigla neprocenjiva logistička i finansijska podrška kako bi radovi bili okončani.

Gotovo tri godine kasnije, uprkos pandemji, pod krovom ove zgrade kulturni život grada se vrlo aktivno odvija.

- Za rekonstrukciju i opremanje pozorišta najsavremenijom opremom iz budžeta Republike i Grada je utrošeno oko 360 miliona dinara. Od toga, iz budžeta Republike 172.514.486 dinara, a ostalo iz budžeta Grada. U ovaj iznos, uračunata su i sredstva izdvojena za dekontaminaciju zgrade - kaže Zorica Jović, zamenica gradonačelnika Vranja.

Obnovljena "Borina kuća", Foto J. Stojković

Zahvaljujući toj podršci Vranjanci su dobili savremeni teatar koji ima četiri funkcionalna sprata ukupne površine oko 1.775 kvadrata i idealan je ne samo za rad ansambla, nego i svih zaposlenih, pogotovu posle više od sedam godina nepostojanja osnovnih uslova za rad. Osim toga, u zgradi teatra je i bioskop sa redovnim filmskim projekcijama.

- Pozorište ima izuzetan značaj kako kulturološki tako i istorijski, ne samo u ovom trenutku već i za generacije koje dolaze. Tim pre što su se otvaranjem pozorišta stekli uslovi i za postavljanje bioskopskog projektora, pa su tako posle dužeg vremena Vranjanci dobili priliku da uživaju i u bioskopskim projekcijama - kaže Jovićeva.

Ona naglašava i da je za završetak radova na vranjskom Pozorištu posebno važna bila podrška predsednika Aleksandra Vučića.

- Da nije bilo podrške predsednika Vučića koji je lično prepoznao značaj i potrebu građana Vranja i prisustvovao otvaranju teatra, verovatno bi Grad još mučio muku sa obezbeđivanjem sredstava. Da nije bilo tako, ko ko zna kada bi se završila ova rekonstrukcija. Pored mnogih projekata koji su finansijski podržani sredstvima iz republičkog budžeta, ovo je jedan od značajnijih za naše Vranje - ističe Jovićeva.

Zorica Jović, Foto J. Stojković

I direktor teatra Nenad Jović podseća da sam podatak da je u Vranju za vreme 41. Festivala "Borini pozorišni dani" izložbom "125 godina postojanja pozorišnog života" obeležen taj jubilej, govori mnogo o značaju pozorišta za grad, pre svega zbog njegovog rada koji traje više od jednog veka.

- Pozorište ima nemerljiv značaj za kulturu u svakom gradu, pa i u našem. I nije preterano reći da je svetionik kulture. Vranjanci vole pozorište i scensku umetnost koju stvaraju glumci na sceni, što potvrđuje i podatak o broju gledalaca u prethodnom periodu - kaže Jović za "Novosti".

Osim toga, mnogobrojne vranjske manifestacije, ali i razne aktivnosti osnovnih i srednjih škola, vezane su za rad pozorišta, kao i jedan od najvećih pozorišnih festivala u zemlji.

Predstava "Amateri", Foto Pozorište

ODIGRANO 150 PREDSTAVA

OTKAKO je svečano otvorena nova zgrada teatra, koji je bukvalno iznikao iz pepela na temeljima starog koji je izgoreo u požaru odigrano je 150 predstava. Osim toga, od 30. januara prošle godine, emitovane su 124 bioskopske projekcije, a u galerijskom prostoru priređeno je 10. Na svim ovim događajima, uvek se tražila karta više.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!