Umesto deponije Pljevlja će dobiti PARK od 60 hektara (FOTO)

Novosti Online / M.D.

petak, 29. 05. 2020. u 23:07

Уместо депоније Пљевља ће добити ПАРК од 60 хектара (ФОТО)

Foto: M. Drobnjak

Biće izgrađena i biciklistička i trim staza, postavljen parkovski mobilijar, klupe za odmor i dr. i sve ostalo što sadrže savremeno uređeni parkovi-tvrde iz EPCG
PLjEVLjA – Umesto deponije pepela i šljake, nakon rekultivacije deponije "Maljevac", Pljevlja će dobiti uređeni park površine preko 600 hiljada metara kvadratnih, sa više od 45 hiljada sadnica javora, crnog bora i ruje, izgrađen po najsavremenijim standardima, kazali su iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

Oni napominju da Elektroprivreda Crne Gore uveliko sprovodi projekat fazne rekultivacije na deponiji pepela i šljake na Maljevcu u Pljevljima, koji je vredan oko 20 miliona eura.


Naglašavaju da se na jednom delu deponije radovi se privodi kraju.


-Investicioni plan EPCG, koji podrazumeva i dio ulaganja sa preko 60 miliona eura do 2023.godine u sanaciju i modernizaciju dela termoenergetskog kompleksa u Pljevljima, i pored trenutno složene epidemiološke situacije, realizuje se u skladu sa planiranom dinamikom. Radovi se izvode kontinuirano uz puno poštovanje preporuka Nacionalnog koordinacionog tela o primeni zaštitnih mera od koronavirusa pa se ne očekuju značajnija pomeranja zacrtanih rokova-kazali su iz EPCG.


Prema njihovim rečima trenutno se intezivno radi na rekultivaciji kasete 2, dok se radovi na kaseti 3 privode kraju i trebalo bi da budu završeni do kraja leta ove godine. Završetkom kasete 3, u čiju sanaciju i rekultivaciju je uloženo oko 2,7 miliona eura, stvoriće se uslovi za prestanak odlaganja na postojećoj kaseti 1, nakon čega će se pristupiti njenom tzv. konzerviranju, odnosno presvlačenju zaštitnim slojem gline kako ne bi, usljed potencijalno jakih vjetrova, dolazilo do podizanja prašine i drugih negativnih uticaja na životnu sredinu-kazali su iz EPCG.-Kada je reč o rekultivaciji kasete 2, taj dio projekta obuhvata tehničku i biološku rekultivaciju zemljišta, a ukoliko tokom predstojećih letnjih meseci epidemiološka situacija bude stabilna ti radovi trebalo bi da budu završeni u preriodu avgust/septembar ove godine. Trenutno se sprovodi tzv. tehnička rekultivacija i nanošenje gline i zemlje, dok biološka rekultivacija podrazumeva sađenje raznih kultura trava i sadnica javora, crnog bora i ruja“, navodi Nikola Vukotić iz Direkcija za razvoj EPCG.Nakon zavšetka projekta i rekultivacije deponije „Maljevac“, Pljevlja će na raspolaganje dobiti uređeni park površine preko 600 hiljada metara kvadratnih, sa preko 45 hiljada sadnica javora, crnog bora i ruje, po najsavremenijim standardima struke, a prvi dio parka biće završen na leto ove godine.Pročitajte još: Pljevlja: Otpad nadomak centra grada


Biće izgrađena i biciklistička i trim staza, postavljen parkovski mobilijar, klupe za odmor i dr., i sve ostalo što sadrže savremeno uređeni parkovi.- Deo aktivnosti iz projekta sprovode se iz kredita Svetske banke, a nakon završetka projekta ekološke rekonstrukcije termoelektrane stvoriće se uslovi za tzv. inertizaciju otpada i otpočinjanje aktivnosti u vezi sa konačnim zatvaranjem deponije-zaključili su iz EPCG.


Nikola Vukotić - Foto: EPCG

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije