- Molim vladiku da mi oprosti što je mojom krivicom postao episkop Eparhije budimljansko-nikšićke i mojom krivicom se uključio da brani svetinje. Ja sam tu glavni krivac, ako neko treba da bude suđen i bude mu presuđeno, onda nema drugoga u Crnoj Gori sem mitropolita koji je glavni grivac za sve ono što se dešava u Crkvi u Crnoj Gori od devedesetih godina.

Ovo je, kako je objavljeno na zvaničnom sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske, pred zgradom Osnovnog suda u Nikšiću, dočekan ovacijama okupljeng naroda koji očekuje sprovođenje utamničenog episkopa Joanikija u sud, kazao mitropolit crogorsko-primorski Amilohije, koji je pozvao vlastodršce da odmah oslobode Joanikija i sveštenike.

- Tako će postupiti, ako misle za budućnost svoju, Crne Gore, jedinstvo i slogu naroda, poručio je Mitropolit crnogorsko-primorski i upozorio da vlast svojim postupcima izaziva građanski rat.

G. Amfilohije došao je pred nikšićki sud, gde se okupilo mnoštvo vernog naroda u znak podrške utamničenom vladici Joanikiju i sedmorici nikšićkih sveštenika.Kazao je da je došao da zatraži oproštaj od Vladike Joanikija i ponovio da ako neko treba da bude hapšen i suđen da je to on.