Uprkos pandemiji javna gradska komunalna preduzeća funkcionišu bez većih poteškoća: Otkaza nema, a plate redovne

Š. MAROVIĆ

07. 07. 2020. u 16:30

Упркос пандемији јавна градска комунална предузећа функционишу без већих потешкоћа: Отказа нема, а плате редовне

Ekipe "Čistoće" neće smanjiti obim posla Foto M. Anđela

Koriste se sredstva za dezinfekciju, a svi zaposleni su u obavezi da nose zaštitnu masku i rukavice
EPIDEMIJA korone uticala je na sve kolektive i radne zajednice u zemlji. Iako su mnoga preduzeća prinuđena da smanje obim posla i čak otpuste određeni broj radinika i smanje primanja, javna komunalna preduzeća u prestonici funkcionišu bez većih poteškoća. Kako su rekli za "Novosti", većina se trudi da posao obavlja bez prekida, kako bi sve u glavnom gradu što je moguće bolje funkcionisalo.

- JKP "Zelenilo" tokom trajanja pandemije virusa korona redovno obavlja svoje radne obaveze, uz primenu preventivnih i opštih mera - kažu, za "Novosti", iz ove ustanove. - Površine na kojima rade zaposleni dezinfikuju se redovno. Radnici kojima radno mesto to dozvoljava i koji su stariji od 60 godina, kao i roditelji dece do 12 godina, svoj deo posla mogu obavljati od kuće. Nijedan radnik "Zelenila" nije otpušten, niti se tako nešto planira u sledećem periodu, dok su plate redovno isplaćivane. Usled novonastale situacije, naše preduzeće je u prvom kvartalu imalo minimalno usporen rad, ali se nadamo da će u drugom kvartalu sve biti nadoknađeno.

Iz "Infostana" ističu da se svi poslovni procesi obavljaju efikasno i bez problema tokom trajanja epidemije i nije bilo nikakvih posledica po poslovanje. Svi zaposleni su zaštićeni i otpuštanja nije bilo.

JKP "Gradska čistoća" u ovom trenutku radi punim kapacitetom, svi raspoloživi resursi su na terenu, nastojeći da sve poslove iz svoje nadležnosti obavljaju u punom obimu.

- Radnici "Čistoće" koji pripadaju grupama stanovništva podložnijim na virus od ostalih, rade, ukoliko je to moguće, od kuće - kažu u "Čistoći". - Sva vozila imaju sredstva za dezinfekciju, a zaposleni nose maske i rukavice. Tokom prethodnih meseci zabeležen je manji priliv naplate novca od privrednih subjekata, zbog čega smo trenutno obustavili planirane investicije. Radnici su svakog dana 24 sata na terenu, a nijedan radnik neće biti otpušten ove godine.

Poslovanje "Beogradskog vodovoda i kanalizacije" je pozitivno, jer su prihodi iz osnovne delatnosti na 99 odsto planiranih po Programu poslovanja za 2020. godinu. Nivo prihoda na osnovu fakturisanja privrednim društvima, za period mart - jun opao je za 13 odsto u odnosu na planirane prihode. Za vreme pandemije u prostorijama preduzeća nije radilo oko 40 odsto zaposlenih. Otpuštanja radnika nije bilo, niti se planira.


"INFOSTAN" OLAKŠAO KORISNICIMA

JAVNO komunalno preduzeće "Infostan tehnologije" je zbog pandemije virusa korona omogućilo korisnicima elektronski servis za dostavu i plaćanje računa e-Sanduče, koji olakšava plaćanje "dina" i "viza" platnim karticama. Od 1. juna otvoreni su i šalteri preduzeća za prijem korisnika, prilikom čega je obavezno nošenje zaštitnih maski i držanje socijalne distance kako bi se sačuvalo zdravlje korisnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Jeste

08.07.2020. 08:31

i gospoda komunalci počinju sa radom u 7, kao nigde u svetu. U sred jutarnjeg špica...